Datering

Beddenbank

Deze bankjes worden Amelander beddenbankjes genoemd. Maar de bankjes zijn niet alleen op Ameland gebruikt. In de 18de eeuw heetten deze bankjes Sardammer bankjes. Dat geeft aan dat ze in de Zaanstreek gemaakt werden. Misschien werden de bankjes al snel nagemaakt op Ameland. Maar het is ook mogelijk dat ze altijd uit Noord-Holland of Friesland meegenomen werden

Uitgebreide beschrijving

Beddebankje op vier balustervormig gedraaide poten, met twee rondgeholde tandlijsten in boogvorm aan de voorkant en aan de zijkanten eveneens een rondgeholde tandlijst in boogvorm. Aan de voorkant is links en rechts van de booglijsten een krul, als bij een steunstuk. In de zwikken van de bogen zijn drie rozetten uitgesneden, die elk uit acht blaadjes bestaan. Beschildering: Op de regel boven de bogen aan de voorkant is een zeegezicht geschilderd dat bestaat uit een groot aantal zeilschepen op zee, onder een eenvoudige wolkenlucht. De zijkanten zijn blauw geverfd met uitzondering van de rode tanden van de booglijst. De huizen van de poten hebben dezelfde blauwe ondergrond, waarop een bloemslinger, hangend aan een rode strik is voorgesteld. De zwikken van de bogen voor zijn rood geverfd en de rozetten, krullen en omranding van de booglijsten zijn okergeel. De tanden en onderkant van de krullen zijn rood. De balusterpoten zijn in dezelfde kleur blauw geschilderd, evenals de bovenkant van het blad en de achterkant van het bankje. De onderkant van het blad en de verdere binnenkant van de zijden zijn onbeschilderd gelaten. De booglijsten aan de voorkant zijn niet geheel origineel; het middenstuk is vervangen vanaf de beschilderde regel. Compleetheid: De beschildering is van later datum dan het meubel.

Identificatie
Titel
Beddenbank
Objectnummer
003902
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • bedbankje
  Bankje die in inklimmen in een bedstede vergemakkelijkt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6140
Werk
Breedte
35.0 cm
Hoogte
40.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
 • vurenhout
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 18 augustus 1952
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Ameland
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae