Datering
Maker

Schamel

Paar schamels met trapeziumvormige voor- en achterkant, naar onderen uitlopend

Gedetailleerde beschrijving

Paar schamels met trapeziumvormige voor- en achterkant, naar onderen uitlopend. Onderaan zijn in voor- en achterkant drie kleine boogjes uitgezaagd. Het draagvlak, waarvan de randen geprofileerd zijn, wordt ondersteund door twee schoren die ook geprofileerd zijn. De gehele voorkant is versierd met kerfsnee, van de achterkant is aan de binnenkant het zichtbare deel onder de schoor versierd met kerfsnee. Het kerfsneewerk is bij beide schammels identiek: op de achterkant een cirkelvorm waaronder twee tienbladige rozetten op gezande grond en op de voorkant drie cirkelvormen waaronder een veld met opschrift en een veld met twee tienbladige rozetten. De onderste twee velden hebben een gezande grond. De opschriften zijn 'FRECK' en 'HENKE'.; Afwerking: De schammels zijn beide identiek geverfd in de kleuren donkergroen, rood, blauw, wit en goudkleurig.

Identificatie
Titel
Schamel
Objectnummer
007519
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • beschilderd meubilair
  • bank (meubilair)
    Langwerpig vlak waarop meerdere personen naast elkaar kunnen zitten, doorgaans voorzien van een leuning of muurvlak aan de achterzijde, van steen of hout. In kerken kwamen houten banken en stoelen pas eind XVI in zwang toen de preek een belangrijk deel van de dienst werd. In de M.e. vond men stenen zitbanken vooral in kerkportalen, kloostergangen, vorstelijke en publieke zalen, ter weerszijden van de stookplaatsen, in vensternissen ( (zie) vensterbank). In een park of tuin spreekt men van een tuinbank, gemaakt van steen, hout of ijzer. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1905
Over
Onderwerpen
  • Decoratiemotief
    Decoratieve vorm, figuur die zich op regelmatige wijze herhaalt (bijv. bij vlakversiering, kristalbouw enz.).
Werk
Breedte
14.5 cm
Hoogte
37.5 cm
Diepte
45.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • eikenhout
    Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Houtsnijwerk
    Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 7 mei 1963
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Friesland
  • Zwolle
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae