Datering

Kast

De kasten die wat lager en breder van model zijn, worden Marker kasten genoemd. Op deze kast is de geschiedenis van Christus en de rijke jongeling afgebeeld. Behalve om met de rijkdom te pronken, diende dit huisraad vooral om de godvruchtigheid van de eigenaars te tonen.

Met geschilderde voorstelling van Christus en de rijke jongeling; aan de zijkanten krullen. De voorstelling loopt over de hele voorzijde door; opschriften/merken: bovenaan achterkant in bruine inkt de in initialen 'CM'.Voor uitgebreide fysieke beschrijving zie Informatiebank

Identificatie
Titel
Kast
Objectnummer
007252
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • kast (meubilair)
    Bergplaats, meestal afgesloten met een of meer deuren, losstaand of ingebouwd. (Haslinghuis)Meubelstuk om alle mogelijke zaken in op te bergen. Staat veelal op poten of een voetlijst, heeft een of meer deuren en aan de binnenzijde legplanken, laden of een kledingrek. Kasten in kerken en kloosters kunnen deel uitmaken van de kerk- of klooster-geschiedenis, vanwege functie en gebruik. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13338
Werk
Breedte
126.0 cm
Hoogte
130.0 cm
Diepte
51.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • grenenhout
    Grenenhout is een houtsoort dat afkomstig is van de grove den (Pinus silvestris) met roodbruine noesten en jaarringen, harsrijk, vrij duurzaam. Deze houtsoort is voornamelijk uit Scandinavië en de Oostzeelanden ingevoerd. Oorspronkelijk werd het aangeduid als vuren, doordat de grove den in Noorwegen furuen wordt genoemd. Het hout van de zilverspar (granen) wordt sinds de 17e eeuw in Nederland vuren genoemd, dat van de grove den grenen. Deze verwarrende naamsverwisseling dient bij het lezen van oude bronnen terdege in de gaten gehouden te worden. (Haslinghuis)
Techniek
  • geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 23 maart 1962
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Leeuwarden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae , Picturae , Picturae

Trefwoorden