Datering

Kast

Hindelooper kast met beschildering van de geschiedenis van de Verloren Zoon (Luc. 15: 11-32)

Hindelooper kast met beschildering van de geschiedenis van de Verloren Zoon (Luc. 15: 11-32). Grenenhout met originele beschildering ca. 1700. Uitzonderlijk fraai voorbeeld van Nederlandse volkskunst uit het einde van de 17e of begin 18e eeuw. Op de vier deuren in 6 voorstellingen geschilderd: 'Ontvangh' 'T Vertreck' 'In Weelden' 'Verjeegen' 'Berouw' 'Wederkeert'.

Identificatie
Titel
Kast
Objectnummer
B001456
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • kast (meubilair)
  Bergplaats, meestal afgesloten met een of meer deuren, losstaand of ingebouwd. (Haslinghuis)Meubelstuk om alle mogelijke zaken in op te bergen. Staat veelal op poten of een voetlijst, heeft een of meer deuren en aan de binnenzijde legplanken, laden of een kledingrek. Kasten in kerken en kloosters kunnen deel uitmaken van de kerk- of klooster-geschiedenis, vanwege functie en gebruik. (Religieus Erfgoedthesaurus)
 • beschilderd meubilair
Werk
Breedte
129.0 cm
Hoogte
167.0 cm
Diepte
56.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • grenenhout
  Grenenhout is een houtsoort dat afkomstig is van de grove den (Pinus silvestris) met roodbruine noesten en jaarringen, harsrijk, vrij duurzaam. Deze houtsoort is voornamelijk uit Scandinavië en de Oostzeelanden ingevoerd. Oorspronkelijk werd het aangeduid als vuren, doordat de grove den in Noorwegen furuen wordt genoemd. Het hout van de zilverspar (granen) wordt sinds de 17e eeuw in Nederland vuren genoemd, dat van de grove den grenen. Deze verwarrende naamsverwisseling dient bij het lezen van oude bronnen terdege in de gaten gehouden te worden. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 6 mei 1998
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden