Datering

Kast

Deze kast wordt naar het type een Assendelfter kast genoemd. Dat wil geenszins zeggen dat de kast ook uit Assendelft afkomstig is; ze kan net zo goed elders in de Zaanstreek zijn geproduceerd. De benaming Assendelfter is pas aan het einde van de 19de eeuw ontstaan.

Gedetailleerde beschrijving

Vierdeurskast met z.g. getande toog. De 4 deurpaneeltjes zijn beschilderd met bijbelse taferelen: Linksboven: Verkondiging aan Maria door de aartsengel Gabriël; Lucas 1: 28 en 29. Rechtsboven: Maria bezoekt Elisabeth, de moeder van Johannes de Doper; Lucas 1: 40. Linksonder: Aanbidding door de herders; Lucas 2: 15, 16 en 17. Rechtsonder: De Wijzen uit het Oosten bieden hun geschenken aan; Mattheüs 2: 11. Naar 4 gravures van Pieter H.Schut, resp. Hist.N.T. nrs. 6, 7, 9 en 12; ook Vollenhove N.T. nrs. 6, 7, 9 en 12.

Identificatie
Titel
Kast
Objectnummer
004375
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • kast (meubilair)
  Bergplaats, meestal afgesloten met een of meer deuren, losstaand of ingebouwd. (Haslinghuis)Meubelstuk om alle mogelijke zaken in op te bergen. Staat veelal op poten of een voetlijst, heeft een of meer deuren en aan de binnenzijde legplanken, laden of een kledingrek. Kasten in kerken en kloosters kunnen deel uitmaken van de kerk- of klooster-geschiedenis, vanwege functie en gebruik. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10658
Werk
Breedte
134.0 cm
Hoogte
206.0 cm
Lengte
48.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
legaat 15 juni 1953
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Den Haag
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae , Picturae , Picturae , Picturae , Picturae

Trefwoorden