Datering
Maker

Kast

Tweedeurskast op bolpoten met lade beschilderd. De paneelomlijstingen van de deuren zijn crèmekleurig met groene bladranken, de panelen zijn rood met een regelmatig patroon van bruine bloemetjes. De middenvelden van de deuren zijn blauw met op de onderste helft bloemen. De lade is crème met groene bladranken en de rechthoekige velden zijn rood met een regelmatig patroon van bruine bloemetjes.

Gedetailleerde beschrijving

Kastje met sterk overstekende geprofileerde kap en geprofileerde plint. Tussen de hoekstijlen twee deurtjes en daaronder een lade. Het meubel is beschilderd met geometrische- en decoratieve motieven en een bloemstilleven. De deuren bestaan uit een omlijsting met een paneel dat een naar voren uitstekend middenveld heeft met hol ingesprongen hoeken. De lade heeft naast elkaar twee liggend rechthoekige, ingesprongen velden. De deurtjes en de lade worden gescheiden door een profielrand over de volle breedte van de kast. de kast staat op vier bolpoten. De zijkanten bestaan uit een omlijsting waarbinnen twee panelen; het bovenste over de hoogte van de deuren en het onderste over de hoogte van de lade op de voorkant. Decoratie: beschilderd; De kaplijst is verdeeld in een aantal randen die beschilderd zijn met geometrische motiefjes in rood en wit. Aan de onderkant heeft de kaplijst een rand die crèmekleurig is, beschilderd met groene bladranken en boven de hoekstijlen zijn twee kapiteelvormen rood met kleine bruine bloemetjes in een regelmatig patroon. de randen van de hoekstijlen zijn beschilderd met een patroon van driehoekjes. De middenvelden van de hoekstijlen zijn rood met een regelmatig patroon van bruine bloemetjes. De paneelomlijstingen van de deuren zijn crèmekleurig met groene bladranken, de panelen zijn rood met een regelmatig patroon van bruine bloemetjes. De middenvelden van de deuren zijn blauw met op de onderste helft bloemen. De profielrand tussen deuren en lade is beschilderd met een patroon van driehoekjes. De lade is crème met groene bladranken en de rechthoekige velden zijn rood met een regelmatig patroon van bruine bloemetjes. De plint heeft enkele resten van een beschildering: een crèmekleurige ondergrond met groene bladranken. De kaplijst, plint, paneelomlijstingen en panelen op de zijkanten zijn hetzelfde geschilderd als aan de voorkant. De bovenkant van de kast heeft een rand die crème is met groene bladranken en rode bloemetjes, in de rand zijn de hoeken gevuld met rode vierkantjes met bruine bloemetjes in een regelmatig patroon. Binnen de rand is een bloemstilleven geschilderd; een mand met bloemen op een ondergrond waarvan de onderste helft donkergroen en de bovenste helft blauw is. De poten van de kast zijn zwart.

Identificatie
Titel
Kast
Objectnummer
007725
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • beschilderd meubilair
 • kast (meubilair)
  Bergplaats, meestal afgesloten met een of meer deuren, losstaand of ingebouwd. (Haslinghuis)Meubelstuk om alle mogelijke zaken in op te bergen. Staat veelal op poten of een voetlijst, heeft een of meer deuren en aan de binnenzijde legplanken, laden of een kledingrek. Kasten in kerken en kloosters kunnen deel uitmaken van de kerk- of klooster-geschiedenis, vanwege functie en gebruik. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-274
Over
Onderwerpen
 • decoratiemotief
  Decoratieve vorm, figuur die zich op regelmatige wijze herhaalt (bijv. bij vlakversiering, kristalbouw enz.).
Werk
Breedte
72.0 cm
Hoogte
73.0 cm
Diepte
39.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
 • vurenhout
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 3 februari 1964
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Bilthoven
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae , Picturae

Trefwoorden