Datering

Kast

Gedetailleerde beschrijving

Vierdeurs vitrinekast met sterk afgeschuinde hoeken. Boven twee deuren met roedeverdeling en elk zes ruitjes, onder twee deuren bestaande uit een profilering en geprofileerde omlijsting.De kast heeft een geprofileerde bovenrand en een plint die bovenlangs geprofileerd is. De zijkanten zijn glad op de plint en bovenrand na die op de zijkanten doorlopen. De achterkant bestaat uit zes horizontale delen, die met messing en groef in elkaar grijpen. Hang- en sluitwerk: Alle vier deuren hebben twee scharnieren waarvan lede en pen aan de buitenkant zichtbaar zijn. De rechter deur met ruitjes heeft een sleutelgat waarachter een ingelaten slot. De linker deur met ruitjes heeft boven en onder, aan de binnenkant van de kast, een werveltje. De rechter onderdeur heeft op de paneelomlijsting een ring als handgreep en bovenaan, op de buitenkant van de kast, een werveltje. Binnenkant: Achter de deuren met ruitjes zijn twee planken over de volle diepte van de kast, ter hoogte van de roedeverdeling. Decoratie: geschilderd, beschilderd. De zijkanten, de afgeschuinde hoeken en het bovenste deel van de kast met ruitjes zijn bruin geschilderd, op de schuine kanten aangevuld met een geschilderd zwart middenveld. De onderste helft van de kast met dichte deuren is groen, de profileringen van de deuromlijstingen zijn geel en op de panelen zijn op dezelfde groene ondergrond een vaas met bloemen en bladeren geschilderd, staand op een gemarmerd grondje. De beschildering is uitgevoerd in een zeer beperkt aantal kleuren. De binnekant van de kast is boven felblauw en onder grotendeels onbeschilderd.

Identificatie
Titel
Kast
Objectnummer
005751
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • kast (meubilair)
    Bergplaats, meestal afgesloten met een of meer deuren, losstaand of ingebouwd. (Haslinghuis)Meubelstuk om alle mogelijke zaken in op te bergen. Staat veelal op poten of een voetlijst, heeft een of meer deuren en aan de binnenzijde legplanken, laden of een kledingrek. Kasten in kerken en kloosters kunnen deel uitmaken van de kerk- of klooster-geschiedenis, vanwege functie en gebruik. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10842
Werk
Breedte
146.5 cm
Hoogte
163.5 cm
Diepte
39.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • vurenhout
    Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 6 september 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae , Picturae , Picturae

Trefwoorden