Datering

Kast

Gedetailleerde beschrijving

Tweedeurs zgn. meidenkast, laat-Biedermeier. Laag model, deels met mahonie gefineerd, met gebogen front waarin twee deuren onder een lade.; Het blad volgt de gebogen lijn van het front en is verder geaccoleerd. Het ladefront is glad, de twee deuren sluiten middenvoor met een slaglijst aan de rechter deur. De deuren hebben een paneel binnen gevoluteerde omlijsting. Op de ingesprongen hoeken voor zijn gedraaide ornamenten toegevoegd; staand vanaf de plint en hangend vanaf de lade. De kast staat op gedraaide poten voor en in gebogen vorm gezaagde sleepoten achter, die zowel langs de zijkanten als langs de achterkant van de kast lopen.; Zijkanten: De zijkanten zijn glad.; Achterkant: De achterkant bestaat uit een eiken paneel met afgeschuinde randen binnen een grenen omlijsting.; Hang- en sluitwerk: Middenvoor in het ladefrotn en in de paneelomlijsting van de rechter deur is een sleutelgat, waarachter een ingelaten slot. De deuren draaien op speunen.; Binnenkant: Achter de twee deuren is een plank over de volle diepte van de kast.; Afwerking: Op de binnenkant en de achterkant na is de kast mahoniekleurig gebeitst, op enkele delen na die met mahonie gefineerd zijn: jet ladefront en de deurpanelen.

Identificatie
Titel
Kast
Objectnummer
005863
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • kast (meubilair)
    Bergplaats, meestal afgesloten met een of meer deuren, losstaand of ingebouwd. (Haslinghuis)Meubelstuk om alle mogelijke zaken in op te bergen. Staat veelal op poten of een voetlijst, heeft een of meer deuren en aan de binnenzijde legplanken, laden of een kledingrek. Kasten in kerken en kloosters kunnen deel uitmaken van de kerk- of klooster-geschiedenis, vanwege functie en gebruik. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15570
Werk
Breedte
102.0 cm
Hoogte
98.0 cm
Diepte
48.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • mahoniehout
    Mahoniehout is hout van bomen van het geslacht Swietenia dat voornamelijk in Centraal-Afrika groeit. Deze houtsoort wordt gebruikt voor meubels en betimmeringen. (Haslinghuis)
Techniek
  • draaien (draaibank)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 2 november 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Purmerend
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden