Datering

Prikslede

Vrouwen zijn veelvuldig afgebeeld op het beschilderde huisraad uit Hindeloopen. Vaak zittend of half liggend, zoals op de zijkant van deze slee. Net als in de 18de eeuw is de onderkant van een prikslee beschilderd met zon, maan en sterren. In de zomer hing de prikslee aan het plafond. Daarom werd ook de onderkant beschilderd.

Gedetailleerde beschrijving

Met 2 prikstokken, bestaande uit a t/m c. Beschilderd met acanthuskrullen, bloemen, personificatie Liefde, rouwenfiguren.; Het ijzerbeslag van de glijers is smal uitgesmeed tot een "schaats"-ijzer en loopt aan de voorzijde door tot over de ronding.; Beschrijving: 1: prikslede, met twee prikstokken. Het hakkebord is met snijwerk versierd; een vrouw met een kind op haar arm en twee kinderen aan haar voeten (personificatie van de Liefde), temidden van krullen met aan de bovenkant een kroon. Bovenlangs de zijkanten is een rand van krullen gesneden, deze randen lopen aan de voorkant uit in een cirkelvorm, waarin een omkijkende vogel, zittend op een takje, is voorgesteld. Ook de; zitregel is met snijwerk versierd; krullen met in het midden een bloem. Aan de voorkant zijn in de bovenkant enkele uithollingen gesneden.; Beschrijving: 2: beschildering: de vrouw en kinderen op het hakkebord zijn geschilderd in de kleuren roze, oranje en verschillende kleuren groen. De krullen en de kroon op het hakkebord zijn verguld en de ondergrond van het hakkebord is beplakt met donkerblauw glasgruis. De rand rondom het hakkebord is bruin (wit, grijs) gemarmerd. Op de voorkant van het hakkebord is op een donkerblauwe ondergrond een schaal met bloemen en twee appels geschilderd. De zijkanten hebben een rode ondergrond en zijn beschilderd met acanthuskrullen en bloemen, aangevuld met een zittende vrouwefiguur. De vrouwen hebben een staf in hun ene hand en leunen achterover waarbij ze het hoofd met de andere hand ondersteunen. Beschrijving: 3: Het snijwerk bovenlangs de zijkanten en op de zitregel is geschilderd in de kleuren bruin, groen en geel. De randen van de zijkanten en de randen van de zitregel zijn rood (wit, bruin) gemarmerd. De ijzers onder de slede zijn aan de buitenkant zwart (wit) gemarmerd. De bovenkant heeft een cremekleurige ondergrond en is beschilderd in grijs. Veel van de beschildering van de bovenkant is afgesleten. Op de bovenkant is een symmetrische voorstelling geschilderd van acanthuskrullen, bloemen, kersentakjes en enkele vruchten. Aan de onderkant zijn de drie dwarsregels rood geschilderd. Verder is de onderkant blauw en beschilderd met een maan, sterren en een ondergaande zon in geel. Op de prikstokken zijn nog enige resten zichtbaar van een donkerbruine beschildering.

Identificatie
Titel
Prikslede
Objectnummer
006487
Objectcategorie
Voertuigen
Objecttype
 • prikslee
  Een prikslee is een slee voor op het ijs die de sleeër met stokken moet voortbewegen. (Wikipedia)
 • slee
  Het rollend balkgebint in een houtzaagmolen waarop de boomstam door de zaagraam geleid wordt. Bestaande uit: twee langsliggers met daaronder een tandheugel, voor- en achterhoofd, polbalk met daarin bevestigd de polstukken.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11751
Werk
Breedte
26.0 cm
Hoogte
39.5 cm
Lengte
94.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
 • vurenhout
  Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • Gesneden
  Ergens met een scherp instrument een snede in aanbrengen, waardoor materiaal wordt verwijderd wordt of een voorwerp in stukken wordt gedeeld. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 13 mei 1959
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
 • Hindeloopen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae , Picturae , Picturae

Trefwoorden