Datering

Prikslede

Vrouwen zijn veelvuldig afgebeeld op het beschilderde huisraad uit Hindeloopen. Vaak zittend of half liggend, zoals op de zijkant van deze slee. Net als in de 18de eeuw is de onderkant van een prikslee beschilderd met zon, maan en sterren. In de zomer hing de prikslee aan het plafond. Daarom werd ook de onderkant beschilderd.

Gedetailleerde beschrijving

Prikstokken ontbreken; beschilderd met man en vrouw, acanthuskrullen en hoornblazers. Het ijzerbeslag van de glijers is smal uitgesmeed tot een "schaats"-ijzer en loopt aan de voorzijde door tot over de ronding. Voetensteun ontbreekt.; Beschrijving: 1: prikslede, zonder stokken. Hakkebord met; snijwerk versierd; een vrouw met aan haar voeten twee kinderen (personificatie van de Liefde) temidden van krullen met aan de bovenkant een kroon. Langs de bovenkant van de zijkanten een rand van eenvoudig gesneden krullen.; Beschrijving: 2: beschildering: hakkebord geschilderd in de kleuren rood, geel en groen op een zwarte ondergrond. Op de voorzijde van het hakkebord zijn op een lichtblauwe achtergrond een man en vrouw voorgesteld; de man in een postbode uniform met pet en tas, de vrouw in een lichtblauwe jurk met een mandje in haar hand. De zijkanten zijn beschilderd met acanthuskrullen en bloemen in rood, geel, zwart en wit op een rood-bruine ondergrond. Op beide zijkanten is aan het krulwerk een hoornblazend mannetje toegevoegd. Aan de linkerkant zit de hoornblazer op een krul, aan de rechterkant staat de hoornblazer en draagt hij een rood-wit-blauw gestreepte vlag over zijn schouder. De bovenkant heeft een lichtblauwe ondergrond met daarop in donkerblauw krullen en bloemen om een liggend rund, het gedeelte tussen zitregel en hakkebord is beschilderd met een donkerblauwe pot met vruchten in de kleuren blauw, groen en geel. Op de onderkant is in wit en blauw een wolkenlucht geschilderd met daarop in geel maan en sterren, de dwarsregels aan de onderkant zijn roodbruin.

Identificatie
Titel
Prikslede
Objectnummer
003302
Objectcategorie
Voertuigen
Objecttype
 • prikslee
  Een prikslee is een slee voor op het ijs die de sleeër met stokken moet voortbewegen. (Wikipedia)
 • slee
  Het rollend balkgebint in een houtzaagmolen waarop de boomstam door de zaagraam geleid wordt. Bestaande uit: twee langsliggers met daaronder een tandheugel, voor- en achterhoofd, polbalk met daarin bevestigd de polstukken.
Werk
Breedte
27.0 cm
Hoogte
43.0 cm
Diepte
101.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • grenenhout
  Grenenhout is een houtsoort dat afkomstig is van de grove den (Pinus silvestris) met roodbruine noesten en jaarringen, harsrijk, vrij duurzaam. Deze houtsoort is voornamelijk uit Scandinavië en de Oostzeelanden ingevoerd. Oorspronkelijk werd het aangeduid als vuren, doordat de grove den in Noorwegen furuen wordt genoemd. Het hout van de zilverspar (granen) wordt sinds de 17e eeuw in Nederland vuren genoemd, dat van de grove den grenen. Deze verwarrende naamsverwisseling dient bij het lezen van oude bronnen terdege in de gaten gehouden te worden. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 20 november 1951
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
 • Leeuwarden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae , Picturae , Picturae

Trefwoorden