Datering

Prikslede "De Hoop"

Prikslede "De Hoop"

Gedetailleerde beschrijving

Gedeeltelijk gepolychromeerd, met snijwerk aan de spiegel; Voorst. De Hoop; gedateerd 1701 initialen: H.W. ter weerzijde van oude reparatie.; Het ijzerbeslag van de glijers is smal uitgesmeed tot een "schaats"-ijzer en loopt aan de voorzijde door.; Beschrijving: 1: prikslede: hakkebord voorzien van snijwerk;; een staande vrouw met aan haar voeten een anker dat zij met haar linkerhand vasthoudt en in haar rechterhand een vogel (personificatie van de Hoop) temidden van krullen en bloemen met aan de bovenkant een kroon en onderaan de datering '1701'. Bovenkant de zijkanten is een rand van snijwerk aangebracht; een rand van krullen.; Beschrijving: 2: beschildering: het hakkebord is beschilderd in de kleuren rood, blauw en oker, de lichte ondergrond is grotendeels afgesleten. Het snijwerk van de zijkanten is; geschilderd in de kleuren rood, blauw en groen en is vooral aan de linkerkant grotendeels afgesleten. Op de rest van de zijkanten is nog iets van de oorspronkelijke beschildering zichtbaar; er zijn een aantal acanthuskrullen in rood en blauw bewaard gebleven, maar de zijkanten zijn grotendeels onbeschilderd. De bovenkant van de slede en de voorkant van het hakkebord zijn gehout. Op de onderkant zijn resten zichtbaar van een donkerblauwe beschildering. De dwarsregels aan de onderkant zijn rood.

Identificatie
Titel
Prikslede "De Hoop"
Objectnummer
007267
Objectcategorie
Voertuigen
Objecttype
 • prikslee
  Een prikslee is een slee voor op het ijs die de sleeër met stokken moet voortbewegen. (Wikipedia)
 • slee
  Het rollend balkgebint in een houtzaagmolen waarop de boomstam door de zaagraam geleid wordt. Bestaande uit: twee langsliggers met daaronder een tandheugel, voor- en achterhoofd, polbalk met daarin bevestigd de polstukken.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-221
Werk
Breedte
26.5 cm
Hoogte
41.0 cm
Lengte
93.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
 • vurenhout
  Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • Houtsnijwerk
  Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 14 mei 1962
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden