Datering
Maker C.L. de Vreeze

Prikslede met prikstokken

Prikslede met prikstokken. De Hindeloopen prikslee of Hylper pykslide is een bijzondere slee met zitje. Opvallend is de rijk gebeeldhouwde en beschilderde rugleuning, het 'hakkebord', gebaseerd op een tafereel van het achtersteven van een schip. Meestal heeft het hakkebord een bijbelse voorstelling. De zitting van de slee buigt naar beneden en de zijkanten zijn rood geverfd. De binnenkant is ook beschilderd en soms prachtig versierd met bloemen of een marmeren imitatie, net als de prikkers. De hele bodem is beschilderd met zon, maan en sterren. Men kan zich afvragen waarom, maar dit gebeurde omdat vroeger de Hindeloopen-prikkerslee in de zomer aan het plafond in de woonkamer hing.

Gedetailleerde beschrijving

Met prikstokken (2), snijwerk: schaatsen met ijsstok en hondje, modern schilder- werk, bestaande uit a t/m c; prikstokken: lengte 97 cm *zie documentatie op tekstveld; IJzerbeslag loopt door tot over de ronding aan de voorzijde van de slede. De voorzijde van het achterbord of hakkebord een inscriptie 1716 / PG.; Beschrijving: 1: prikslede met twee prikstokken: Het hakkebord; van de slede is met snijwerk versierd, voorstellend een schaatsende man met ijsstok en een hondje dat achter hem aan rent met krullen en bloemen langs de zijkanten en bovenaan een kroon. Bovenaan de zijkanten is een rand van ingesneden krullen.; Beschrijving: 2: beschildering slede: Het hakkebord beschilderd in de kleuren groen, bruin, oker, rood en wit op een zwartblauwe ondergrond. De voorzijde van het hakkebord heeft; een zwartblauwe ondergrond waarop in wit een aan een strik hangend wapen met springend hert (het wapen van Hindeloopen) is voorgesteld. Op de zijkanten is het snijwerk geschilderd in de kleuren geel, oranje, groen, blauw en wit op een blauwe ondergrond, de rest van de zijkanten zijn beschilderd met acanthuskrullen en tulpen en andere bloemen in de kleuren geel, groen, zwart en wit op een lakrode ondergrond. De bovenkanten van de zijkanten, het hakkebord en de zit- en voetenregel zijn lakrood (wit, bruin) gemarmerd, de rest van de bovenkant heeft een zwartblauwe ondergrond waarop in wit bloemen en een vaas met bloemen geschilderd zijn.(beschilderd)

Identificatie
Titel
Prikslede met prikstokken
Objectnummer
020622
Objectcategorie
Voertuigen
Objecttype
 • prikslee
  Een prikslee is een slee voor op het ijs die de sleeër met stokken moet voortbewegen. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-4751
Werk
Breedte
28.0 cm
Hoogte
38.0 cm
Diepte
100.0 cm
Lengte
98.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. C.L. de Vreeze (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
 • metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • Houtsnijwerk
  Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 19 februari 1987
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
 • Bussum
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae , Picturae , Picturae

, –

Trefwoorden