Datering

Prikslede

Vrouwen zijn veelvuldig afgebeeld op het beschilderde huisraad uit Hindeloopen. Vaak zittend of half liggend, zoals op de zijkant van deze slee. Net als in de 18de eeuw is de onderkant van een prikslee beschilderd met zon, maan en sterren. In de zomer hing de prikslee aan het plafond. Daarom werd ook de onderkant beschilderd.

Uitgebreide beschrijving

Blauw fond, met 2 prikstokken. Voorstelling: acanthuskrullen, vrouwenfiguren, bloemstilleven met vogel, geschilderd in rouwkleuren. Het ijzerbeslag van de slede is uitgesmeed tot een smal, opstaand "schaats"-ijzer. Aan de voorzijde doorlopend tot over de ronding.; Beschrijving: 1: prikslede met twee prikstokken; Beschrijving: 2: beschildering: De prikslede is beschilderd in rouwkleuren op een donkerblauwe ondergrond is de beschildering uitgevoerd in de kleuren grijsblauw en wit. Op het hakkebord is een bloemstilleven geschilderd; een vaas met bloemen waarbij tussen de bloemen een omkijkende vogel met lange staart is voorgesteld, temidden van krullen met aan de bovenkant een kroon en aan de onderkant de naam Y. de Jong. De voorzijde van het hakkebord is donkerblauw met een witte contourlijn. De zijkanten zijn elk beschilderd met acanthuskrullen en bloemen waartussen een halfliggende vrouwenfiguur. De bovenkant en de twee prikstokken zijn donkerblauw (wit) gemarmerd en de onderkant van de prikslede is donkerblauw.

Identificatie
Titel
Prikslede
Objectnummer
006717
Objectcategorie
Voertuigen
Objecttype
 • prikslee
  Een prikslee is een slee voor op het ijs die de sleeër met stokken moet voortbewegen. (Wikipedia)
 • slee
  Het rollend balkgebint in een houtzaagmolen waarop de boomstam door de zaagraam geleid wordt. Bestaande uit: twee langsliggers met daaronder een tandheugel, voor- en achterhoofd, polbalk met daarin bevestigd de polstukken.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-7015
Werk
Breedte
27.0 cm
Hoogte
39.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
 • vurenhout
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 15 juni 1960
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae , Picturae

Trefwoorden