Datering

Prikslede

Vrouwen zijn veelvuldig afgebeeld op het beschilderde huisraad uit Hindeloopen. Vaak zittend of half liggend, zoals op de zijkant van deze slee. Net als in de 18de eeuw is de onderkant van een prikslee beschilderd met zon, maan en sterren. In de zomer hing de prikslee aan het plafond. Daarom werd ook de onderkant beschilderd.

Gedetailleerde beschrijving

Blauw fond, met 2 prikstokken. Voorstelling: acanthuskrullen, vrouwenfiguren, bloemstilleven met vogel, geschilderd in rouwkleuren. Het ijzerbeslag van de slede is uitgesmeed tot een smal, opstaand "schaats"-ijzer. Aan de voorzijde doorlopend tot over de ronding.; Beschrijving: 1: prikslede met twee prikstokken; Beschrijving: 2: beschildering: De prikslede is beschilderd in rouwkleuren op een donkerblauwe ondergrond is de beschildering uitgevoerd in de kleuren grijsblauw en wit. Op het hakkebord is een bloemstilleven geschilderd; een vaas met bloemen waarbij tussen de bloemen een omkijkende vogel met lange staart is voorgesteld, temidden van krullen met aan de bovenkant een kroon en aan de onderkant de naam Y. de Jong. De voorzijde van het hakkebord is donkerblauw met een witte contourlijn. De zijkanten zijn elk beschilderd met acanthuskrullen en bloemen waartussen een halfliggende vrouwenfiguur. De bovenkant en de twee prikstokken zijn donkerblauw (wit) gemarmerd en de onderkant van de prikslede is donkerblauw.

Identificatie
Titel
Prikslede
Objectnummer
006717
Objectcategorie
Voertuigen
Objecttype
 • prikslee
  Een prikslee is een slee voor op het ijs die de sleeër met stokken moet voortbewegen. (Wikipedia)
 • slee
  Het rollend balkgebint in een houtzaagmolen waarop de boomstam door de zaagraam geleid wordt. Bestaande uit: twee langsliggers met daaronder een tandheugel, voor- en achterhoofd, polbalk met daarin bevestigd de polstukken.
Werk
Breedte
27.0 cm
Hoogte
39.0 cm
Lengte
92.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
 • vurenhout
  Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 15 juni 1960
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
 • Leiden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae , Picturae

Trefwoorden