Datering

Prikslede

Op deze slede is de broedermoord Kain dood Abel afgebeeld. Net als in de 18de eeuw is de onderkant van een prikslee beschilderd met zon, maan en sterren. In de zomer hing de prikslee aan het plafond. Daarom werd ook de onderkant beschilderd

Uitgebreide beschrijving

Voorstelling: Broedermoord: Kain doodt Abel. Twee prikstokken lengte 104 cm. Het ijzerbeslag van de glijers loopt aan de voorzijde door tot over de ronding. De ijzers van het glijvlak zijn opstaand en smal.; Beschrijving: 1: prikslede met twee prikstokken: het hakkebord; is versierd met snijwerk; voorstellende een liggende figuur met daarachter een man en vrouw die zich over deze figuur buigen en op de achtergrond een heuvellandschap (bijbelse voorstelling: Adam en Eva betreuren de dood van Abel) temidden van krullen en bloemen met aan de bovenkant een kroon en aan de onderkant het onderschrift 'BROEDERMOORD'. De zijkanten hebben bovenlangs een rand van snijwerk: krullen die aan de voorzijde uitlopen in een cirkel met een omkijkende vogel. Beschrijving: 2: beschildering: het hakkebord is beschilderd in de kleuren rood, oker, blauw, wit, grijs en goudkleurig. Op de voorzijde van het hakkebord is op een blauwe achtergrond een bloemenvaas geschilderd. Op de zijkanten is het snijwerk geschilderd in groen en wit op een blauwe ondergrond, de vogels zijn geel. De rest van de zijkanten zijn elk beschilderd met acanthuskrullen en bloemen waartussen een zittende vrouw die met een hand haar hoofd ondersteunt op een lakrode ondergrond. De bovenkant van de slede heeft een donkerblauwe ondergrond waarop acanthuskrullen en bloemen zijn geschilderd, aangevuld met een zittende vrouw en een springende hond of ree. De bovenkant van hakkebord en zitregel en de twee prikstokken zijn zwart (wit) gemarmerd en de onderkant van de slede is blauw met witte wolken en zon, maan en sterren in geel. De dwarsregels aan de onderkant zijn steenrood.

Identificatie
Titel
Prikslede
Objectnummer
004123
Objectcategorie
Voertuigen
Objecttype
 • prikslee
  Een prikslee is een slee voor op het ijs die de sleeër met stokken moet voortbewegen. (Wikipedia)
 • slee
  Het rollend balkgebint in een houtzaagmolen waarop de boomstam door de zaagraam geleid wordt. Bestaande uit: twee langsliggers met daaronder een tandheugel, voor- en achterhoofd, polbalk met daarin bevestigd de polstukken.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13804
Werk
Breedte
27.0 cm
Hoogte
42.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
 • vurenhout
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
overdracht
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae , Picturae , Picturae

Trefwoorden