Datering
Maker Wiggert Amsterdam

Miniatuur van een Hindelooper prikslede.

Miniatuur van een Hindelooper prikslede. Beschilderd met als achtergrondkleuren afwisselend rood en wit, met daarop bloemen en ranken. Achterop een geschilderd hakkebord met voorstelling van een allegorie op de hoop (vrouw met duif en anker), omgeven door krullen en erboven een kroon. Onderzijde: sterrenhemel.
De beschildering is door Caroline Hack, directeur van het Museum Hidde Nijland te Hindeloopen, toegeschreven aan de firma Amsterdam, die van 1924-1955 actief was in Hindeloopen.
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 12 oktober 1959? - Gosse Blom 'Hardpykjen yn Hylpen' in: Frysk en Frij, juli 1997, pp. 42-43

Identificatie
Titel
Miniatuur van een Hindelooper prikslede.
Objectnummer
FSM-N-163
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000005176
Over
Onderwerpen
  • Hindelooper schilderwerk
Werk
Breedte
4.2 cm
Hoogte
6.5 cm
Lengte
15.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Wiggert Amsterdam
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA