Datering
Maker Onbekend

Prikslede versierd met houtsnijwerk: maagd met schrijfveer en zon.

Prikslede. Op de achterkant (hakkebord) een gesneden voorstelling van een naakte vrouw met in haar linker hand een boek en een schrijfveer en in haar rechter hand een zon. Zij zit op een lessenaar en haar voeten rusten op een bol (allegorie op de waarheid). De voorstelling wordt omgeven door krullen met daartussen een vogel en bekroond met een kroon. Op de lessenaar het jaartal 1715. Op de zijkant snijwerk in de vorm van blad- en krulmotieven. In de voorkant van het hakkebord de ingesneden letters 'IH'. De dwarsbalk op de bovenkant is voorzien van profielsnijwerk. De slede is groen geschilderd. De slede is opgehangen aan een touw dat is bevestigd in een hartvormig gat in de voorkant en rond inkepingen in het hakkebord.
De allegorie is te verklaren aan naakte waarheid. Zij draagt wetenschaps-attributen (pen en boek) en zit op een lessenaar. Ze laat het licht van de waarheid schijnen en heeft de wereld aan haar voeten. Het vermoeden bestaat dat de slede niet origineel is.
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 2 september 1948, 11 maart 1949, 30 maart 1949, 24 april 1964 - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1964, p. 20-21 - Gosse Blom 'Hardpykjen yn Hylpen' in: Frysk en Frij, juli 1997, pp. 42-43

Identificatie
Titel
Prikslede versierd met houtsnijwerk: maagd met schrijfveer en zon.
Objectnummer
FSM-N-008
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000009343
Werk
Breedte
27.0 cm
Hoogte
43.0 cm
Lengte
94.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • IJzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA