Datering
Maker Onbekend

Prikslede versierd met Hindelooper schilderwerk.

Prikslede. De achterkant (hakkebord) is versierd met meerkleurig beschilderd houtsnijwerk. Voorstelling van een vrouw met in haar linker hand een Mercuriusstaf (handel) en een hoorn des overvloeds en in haar rechter hand een zwaard met lauwerkrans (overwinning). De vrouw staat op een kanon en en enkele vaten. Daarachter vlaggen en vaandels. Onder het kanon het geschilderde jaartal '1776'. De voorstelling wordt omgeven door een kader van krullen met daartussen bloemen vogels en rozetten. De zijkanten zijn versierd met een rand van geneden en beschilderde krul- en bloemmotieven. Daaronder een geschilderde voorstelling van een zittende vrouw in wit gewaad. Voorts beschilderingen in Hindelooper trant. Ook de bovenkant is op deze wijze beschilderd. Op de voorkant van het hakkebord temidden van krullen de letters 'TT' . De dwarsbalk op de bovenkant is versierd met gesneden krulmotieven. De onderkant is beschilderd met goudkleurige sterren, een zon en een maan en wolken. Het schilderwerk op de bovenkant is gesleten door gebruik. De sleden hangt aan een touw dat is bevestigd door een gat in de voorkant en rond een inkeping in het hakkebord. Van de rechter voorzijde is een gedeelte van het hout afgebroken. Bij de slede hoort nog een prikstok met metalen punt.
De herkomst van de slede is niet bekend.
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 24 april 1964, 23 april 1969. - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1964, p. 21 - Gosse Blom 'Hardpykjen yn Hylpen' in: Frysk en Frij, juli 1997, pp. 42-43

Identificatie
Titel
Prikslede versierd met Hindelooper schilderwerk.
Objectnummer
FSM-N-007
Objecttype
 • Priksleden
  Een prikslee is een slee voor op het ijs die de sleeër met stokken moet voortbewegen. (Wikipedia)
 • Sleden
  Een slee is een voertuig dat kan worden voortgetrokken, door mens of een trekdier, zoals rendieren, paarden en, over een glad oppervlak (meestal sneeuw of ijs). Een slee heeft aan de onderzijde twee evenwijdige glijders (dunne balken meestal voorzien van een ijzeren beschermlaag), waarop het kan glijden. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000008670
Over
Onderwerpen
 • Hindelooper schilderwerk
Werk
Breedte
27.0 cm
Hoogte
46.0 cm
Lengte
95.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • IJzer
  Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
 • Metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden