Datering
Vervaardiger onbekend

Tabaksdoos

Zilveren tabaksdoos met een gegraveerde voorstelling

Tabaksdoos, ovaal, met kabelrand als decoratie. Op bovenzijde gegraveerde voorstelling van een schip op zee, met tekst: Het vaeren is mijn pligt? De zee moet ik gaen bouwen Op de onderzijde een gegraveerde allegorische voorstelling van de hoop (vrouw met anker en vogel in de hand) met tekst: En Godt die is het ligt? Waer wij ons op vertrouwen. Op binnenzijde deksel inscriptie: Xmas 1890.

Identificatie
Titel
Tabaksdoos
Objectnummer
002323
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • rookgerei
  Gereedschap, apparatuur, en benodigdheden oorspronkelijk gemaakt om te worden gebruikt voor de verzorging, (persoonlijke) hygiëne of voor het verbeteren van iemands uiterlijk.
 • tabaksdoos
  Kleine dozen om rook- of pruimtabak in mee te nemen, met name doosjes met losse sluitende deksels. Gebruik 'snuifdozen' voor gelijksoortige dozen met een scharnierend deksel in plaats van een los sluitend deksel. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11079
Werk
Breedte
7.0 cm
Hoogte
3.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Techniek
 • gegraveerd (inkerven)
  Het maken van een inkassing. (Haslinghuis)In een ingekrast oppervlak van een voorwerp zijn lijnen ingekrast of gekerfd. (Conservation Dictionary)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 4 september 1950
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae