Datering
Vervaardiger C. Monteban

Tabaksdoos

Rechthoekige tabaksdoos met scharnierend deksel. Op bovenzijde deksel een gegraveerde voorstelling van een riviergezicht met raderboot.

Uitgebreide beschrijving

Rechthoekige tabaksdoos met scharnierend deksel. Op bovenzijde deksel een gegraveerde voorstelling van een riviergezicht met raderboot, op de onderkant en zijkanten gegraveerde lijnen. Op de binnenzijde van het deksel de inscriptie 'WAB 1842'. Merken: Ingeslagen op binnenzijde bodem, binnenzijde deksel en rand: CM boven 78 in vierkant (= meesterteken C. Monteban) N (= jl. 1847) helmkop (=) lopende leeuw met 2 (=).

Identificatie
Titel
Tabaksdoos
Objectnummer
001934
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • doos
  Een doos is een afsluitbaar object waar iets in wordt opgeborgen of verpakt. Een doos bestaat meestal uit gevouwen karton, eventueel met lijm of plakband dichtgezet. In deze vorm heeft het vaak de vorm van een balk. Met een doos wordt meestal een grote kartonnen doos bedoeld, met geen andere functie dan verpakking of opslag. Voorbeelden zijn een verhuisdoos en een schoenendoos. Een ander soort doos is een tekendoos en is meestal van hout.
 • tabaksdoos
  Kleine dozen om rook- of pruimtabak in mee te nemen, met name doosjes met losse sluitende deksels. Gebruik 'snuifdozen' voor gelijksoortige dozen met een scharnierend deksel in plaats van een los sluitend deksel. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-8637
Werk
Breedte
7.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. C. Monteban (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Techniek
 • gegraveerd (inkerven)
  Het maken van een inkassing. (Haslinghuis)In een ingekrast oppervlak van een voorwerp zijn lijnen ingekrast of gekerfd. (Conservation Dictionary)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 15 juni 1950
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Friesland
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae