Datering

Tabaksdoos

Tabaksdoos

Tabaksdoos, doos en rand van het deksel zijn van schildpad, de bovenkant van het deksel is van glas waaronder een schildering van een wintertafereel te zien is. .Inscriptie rechtsonderin Januari 1899

Identificatie
Titel
Tabaksdoos
Objectnummer
007347
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • tabaksdoos
  Kleine dozen om rook- of pruimtabak in mee te nemen, met name doosjes met losse sluitende deksels. Gebruik 'snuifdozen' voor gelijksoortige dozen met een scharnierend deksel in plaats van een los sluitend deksel. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13666
Werk
Breedte
7.1 cm
Hoogte
2.8 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • glas (materiaal)
  Glas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat). Met 'niet kristallijn' wordt bedoeld dat glas een gestolde vloeistof is.
 • schildpad (materiaal)
  Orde van zee- of landreptielen, gewoonlijk met een schild bestaande uit een rugschild (carapax) en een buikschild (plastron) die uit de ribben ontstaan en vaak aan de zijkanten van het lichaam aan elkaar vastzitten, waardoor een stijf skeletachtig omhulsel ontstaat. De dieren hebben geen kruinoog en geen tanden in de kaken. De eerste voorbeelden zijn zeer oud, uit het Boven-Trias, 215 miljoen jaar geleden. Er zijn ongeveer 300 levende soorten waterschildpadden, moerasschildpadden en landschildpadden. Sommige soorten leven in het water of in de buurt van water, maar kunnen onder water niet ademen of eieren leggen. (Archeological Base Register)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 13 augustus 1962
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen