Datering
Maker Onbekend

Koperen tabaksdoos met Orangistische teksten.

Tabaksdoos. Achtzijdig van vorm. Scharnierend deksel. Twee van de acht zijden zijn lang. De overblijvende zes korte zijden zijn met graveringen versierd: dambordmotief. Op de lang zijden een afbeeling van een man op krukken en de tekst 'Nu ik het heb gevonden Ziet nu / vient ik mijn in groot verdriet / hat ik het soeke laaten staan / op krukke hat ik nooyt gegaan'. Op de achterzijde de tekst 'hat ik mijn van te vooren wel bedat ik hat mijn selven / nooyt in het leyden ge bragt'. Op de onderkant de tekst 'Oranje door Gods kracht Geeft Eendracht Vreede En Macht / Soo lang als Son En Maan sal aan de hemel schijnen Sal Nooijt de Oranje Coluer / Verwelken off verdwijnen soo lang Jehova Godt Gedenkt Aan Zijn Ver Bond / En sijne boog vertoondt aan dit benede Roudt soo Lang Er Schepsels sijn / die haare Maker looven soo lang de Waereld staat blijft nog Oranje Booven'.
De tabaksdoos is rond 1970 opgebaggerduit de Pier Christiaansloot te Echtenerbrug
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1973-1974, p. 17 - Sneeker Nieuwsblad 1 april 1974

Identificatie
Titel
Koperen tabaksdoos met Orangistische teksten.
Objectnummer
FSM-O-046
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000011619
Over
Onderwerpen
  • Patriotten
Werk
Breedte
6.0 cm
Hoogte
3.5 cm
Lengte
15.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA