Datering

Tabaksdoos

Tabaksdoos

Ovale tabaksdoos met op het deksel een corkel met zonnesymbool. Het deksel is scharnierend met koperen schanier. In de doos zit tabak.

Identificatie
Titel
Tabaksdoos
Objectnummer
005146
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • tabaksdoos
    Kleine dozen om rook- of pruimtabak in mee te nemen, met name doosjes met losse sluitende deksels. Gebruik 'snuifdozen' voor gelijksoortige dozen met een scharnierend deksel in plaats van een los sluitend deksel. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2671
Werk
Breedte
10.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • leer (dierlijk materiaal)
    Leer is een dierenhuid die gelooid is met stoffen die ervoor zorgen dat de collageenstructuur zich onderling verbindt en stabiliseert. Looistoffen kunnen plantaardig van oorsprong zijn (bijvoorbeeld eikenrun) van minerale oorsprong (bijvoorbeeld chroomzouten) of vetten of oliën die in de huid gewerkt worden. Het looien verandert het leer onomkeerbaar.
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 25 juni 1955
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen