Datering
Vervaardiger J. van Hoek

Tabaksdoos

Tabaksdoos met een gegraveerde voorstelling van een beurtschip met een bijboot. Het beurtschip is vastgelopen op keien bij een havenhoofd. De tabaksdoos is een geschenk voor de hulp die geboden werd door kapitein I. Gray.

Uitgebreide beschrijving

Platte, rechthoekige doos met afgeschuinde hoeken. Het scharnierende deksel is voorzien van een gegraveerde voorstelling, binnen een eenvoudig gegraveerde rand. De voorstelling bestaat uit een vrachtscheepje (mogelijk beurtschip) met sloep. Het schip is vastgelopen op keien bij een havenhoofd. Boven de keien is een palenscherm zichtbaar. Onder de voorstelling is een opschrift aangebracht: 'to captn I. GRAY, for having rendered, assistance to the courier from HARMENS & SONS at Medemblik, in the year 1837. Merken (in deksel) IVH onder vis (=Jan van Hoek) jaarletter D (=1838) merken (in doos) IVH onder vis (=Jan van Hoek) tweede gehalte merk.

Identificatie
Titel
Tabaksdoos
Objectnummer
021846
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
  • tabaksdoos
    Kleine dozen om rook- of pruimtabak in mee te nemen, met name doosjes met losse sluitende deksels. Gebruik 'snuifdozen' voor gelijksoortige dozen met een scharnierend deksel in plaats van een los sluitend deksel. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-7444
Over
Trefwoorden
  • beurtschip
    Binnenvaartuig dat op geregelde tijdstippen een vaste dienst onderhoudt tussen twee of meer havens voor het vervoeren van vracht en/of passagiers. (MARDOC)
Werk
Breedte
9.2 cm
Hoogte
2.2 cm
Diepte
7.1 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. J. van Hoek (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • zilver
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 26 mei 1992
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden