Datering

Tabaksdoos

Tabaksdoos.

Tabaksdoos, op bovenzijde: winterlandschap

Identificatie
Titel
Tabaksdoos
Objectnummer
005853
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • rookgerei
    Gereedschap, apparatuur, en benodigdheden oorspronkelijk gemaakt om te worden gebruikt voor de verzorging, (persoonlijke) hygiëne of voor het verbeteren van iemands uiterlijk.
  • tabaksdoos
    Kleine dozen om rook- of pruimtabak in mee te nemen, met name doosjes met losse sluitende deksels. Gebruik 'snuifdozen' voor gelijksoortige dozen met een scharnierend deksel in plaats van een los sluitend deksel. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13069
Werk
Breedte
7.5 cm
Hoogte
2.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Materiaal
  • balein
    De balein van een baleinwalvis is een zeefachtige structuur waarmee hij voedsel uit het water kan zeven. Baleinen zijn dunne latjes, vroeger gemaakt van been maar tegenwoordig meestal van plastic, parelmoer of metaal, die worden gebruikt om verscheidene delen van een kostuum te verstevigen, zoals korsetten, lijfjes zonder schouderbandjes en vooral kragen van overhemden. Nog niet zo heel lang geleden werden stripjes van de baardwalvis gebruikt in de boord van overhemden als baleinen om de punten op de plaats te houden. Tegenwoordig worden ze uitgevoerd in kunststof en ook wel parelmoer. (Wikipedia)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 8 oktober 1956
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae