Datering

Tabaksdoos

Leren tabaksdoos met zilveren naamplaatje 'L.J. Lijklema. Lemmer'.

Ovale lederen tabaksdoos met scharnierende deksel. Aan de onderzijde is een zilveren plaatje aangebracht met de naam van de eigenaar: L.J. Lijklema. Lemmer. en aan de bovenzijde een zilveren plaatje met datering: 1865.

Identificatie
Titel
Tabaksdoos
Objectnummer
004228
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • tabaksdoos
    Kleine dozen om rook- of pruimtabak in mee te nemen, met name doosjes met losse sluitende deksels. Gebruik 'snuifdozen' voor gelijksoortige dozen met een scharnierend deksel in plaats van een los sluitend deksel. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-3887
Werk
Breedte
9.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • leer (dierlijk materiaal)
    Leer is een dierenhuid die gelooid is met stoffen die ervoor zorgen dat de collageenstructuur zich onderling verbindt en stabiliseert. Looistoffen kunnen plantaardig van oorsprong zijn (bijvoorbeeld eikenrun) van minerale oorsprong (bijvoorbeeld chroomzouten) of vetten of oliën die in de huid gewerkt worden. Het looien verandert het leer onomkeerbaar.
  • zilver
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 8 mei 1953
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Lemmer
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae