Datering
Vervaardiger onbekend

Tabaksdoos met het stadswapen van Enkhuizen

Tabaksdoos met het gegraveerde stadswapen van Enkhuizen in het deksel. Onder het stadswapen in kader de gegraveerde tekst: "De Bank of het Krabbersgat, Geleegen in de Zuyderzee; Voor de Stadt Enchuysen, is uytgediept in den Jaar Anno 1783, Door Ary van den Linden, woonagtig tot Rotterdam.

Tabaksdoos, langwerpig met gravering op voorzijde van van het stadswapen van Enkhuizen, waarnaast schippers- en baggersattributen. Onder het stadswapen in kader de gegraveerde tekst: "De Bank of het Krabbersgat, Geleegen in de Zuyderzee; Voor de Stadt Enchuysen, is uytgediept in den Jaar Anno 1783, Door Ary van den Linden, woonagtig tot Rotterdam.

Identificatie
Titel
Tabaksdoos met het stadswapen van Enkhuizen
Objectnummer
014041
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • tabaksdoos
  Kleine dozen om rook- of pruimtabak in mee te nemen, met name doosjes met losse sluitende deksels. Gebruik 'snuifdozen' voor gelijksoortige dozen met een scharnierend deksel in plaats van een los sluitend deksel. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2936
Over
Trefwoorden
 • gemeentewapen
  Een stadswapen is een wapen dat geen officiële status (meer) heeft, maar wel door dorpsraden, stadsdeelraden en dergelijke en, na toestemming van de gemeente waaronder de betreffende plaats valt, door bijvoorbeeld plaatselijke verenigingen gebruikt mag worden. (Wikipedia)
 • baggerwerk
  Het uitgraven of leeghalen met een dreg, voornamelijk met het doel een watermassa dieper te maken, maar ook voor het zoeken naar vreemde voorwerpen in een watermassa, of om waterwegen schoon te houden.
Werk
Breedte
6.5 cm
Hoogte
2.6 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Techniek
 • gegraveerd (inkerven)
  Het maken van een inkassing. (Haslinghuis)In een ingekrast oppervlak van een voorwerp zijn lijnen ingekrast of gekerfd. (Conservation Dictionary)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 29 mei 1981
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Rotterdam
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden