Datering
Maker Joh. Michiel Lageman

Tabaksdoos Kleine Visserij en Grote Visserij

Op deze tabaksdood staat zowel de "Kleine Visserij" of walvisvangst als de "Grote Visserij", de haringvangst afgebeeld.

Tabaksdoos, ovaal, met twee gedreven voorstellingen, omrand door ornament van voluten. De ene voorstelling geeft schepen weer, de andere walvisvangst (met ijsschot- sen en ijsberen); Ingeslagen binnenzijde bodem rand Z (jl) amsterdams 18e eeuws stadkeur, gekroonde V in schild en vlammend hart.

Identificatie
Titel
Tabaksdoos Kleine Visserij en Grote Visserij
Objectnummer
009599
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
  • tabaksdoos
    Kleine dozen om rook- of pruimtabak in mee te nemen, met name doosjes met losse sluitende deksels. Gebruik 'snuifdozen' voor gelijksoortige dozen met een scharnierend deksel in plaats van een los sluitend deksel. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-5725
Over
Onderwerpen
  • Haringvisserij
    Ter haringvangst gaan, zowel op de Zuiderzee als de Noordzee.1) zeevisserij: een rechthoekig, verticaal in het water zwevend visnet; meerdere drijfnetten aan elkaar worden verbonden tot een vleet waarmee zij met het schip zijn verbonden en vormen een verticaal in zee staand (niet gesleept) lang netgordijn; de vismethode is erop gebaseerd dat de vis zich in de mazen van het net verstrikt tijdens het opzwemmen; is eeuwenlang een belangrijke methode van haringvisserij geweest.2) binnenvisserij: driewandig net (tussen twee laddernetten met wijde mazen is een fijnmazig net, de boezem); een stroomopwaarts zwemmende vis drukt de boezem door de ladermazen en vormt aldus een zak waarin hij gevangen raakt; werd veel gebruikt voor de vangst van trekvissen (zalm, elft, fint).
  • Haringbuis
    Vissersvaartuig en koopvaardijschip. De grotere buis is waarschijnlijk in de 14e eeuw ontstaan toen het haringkaken op zee werd toegepast en een groter laadvermogen nodig bleek. Te Enkhuizen liep de eerste grote buis van stapel in 1416. De haringbuis was midden 16e eeuw een zwaar gebouwd kielschip met gebogen steile voorsteven, platte spiegel en overhangend hek met plat hakkebord. In de 17e eeuw werd de platte spiegel vervangen door een rondgebouwd achterschip en het platte hek door een staatsie. De laatste haringbuis verdween uit de vaart in 1886. (aatned.nl)
  • Walvisvaart
    Jacht op walvissen; de Basken hebben in de 11e euw de eerste walvisvaart in open zee ontwikkeld; de Hollanders ontplooiden een grote activiteit vanaf 1614 rond Spitsbergen; na overbevissing verplaatste het zich naar nieuwe vangstgebieden als Straat Davis, en duurde tot 1872.
  • Walvisvaarder (vaartuig)
    Schepen die worden gebruikt bij een onderdeel van de walvisvangst.Walvisvaarders zijn van oorsprong zeilvaartuigen die werden gebruikt voor het jagen op walvissen. Tegenwoordig zijn het gemotoriseerde vaartuigen voor de verwerking van gevangen walvissen, tevens moederschip van de vangboten. (AAT-Ned)
Vervaardiging
Maker
  1. Joh. Michiel Lageman (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Techniek
  • Drijven (metaalversieringstechniek)
    Procedé waarbij een detail of een versiering op metaal wordt aangebracht door het met een hamer of een ander niet-snijdend gereedschap te kloppen. (AAT)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 14 juli 1978
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Leeuwarden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

, –

Trefwoorden