Datering
Vervaardiger onbekend

Tabaksdoos met gegraveerd gezicht op Enkhuizen

De gravure op de tabaksdoos toont de Zuiderzee voor Enkhuizen met een oorlogsschip, haringbuis en modderschuiten. Deze scheepjes waren speciaal gebouwd voor het transport van opgebaggerd zand. De stad Enkhuizen schonk de tabaksdoos in 1783 aan Ary van der Linden uit Rotterdam. Hij had de zandbanken voor de stad uitgebaggerd.

Uitgebreide beschrijving

Rechthoekig met gegraveerde voorstelling op de voorzijde, gegraveerde voorstelling met schild met Enkhuizer wapen en scheeps/bagger attributen boven tekst 'De bank of het krabbersgat, geleegen in de Zuyderzee; Voor de Stadt Enchuysen, is uitgediept in den jaar Anno 1783, Door Ary van der Linden, Woonachtigtot Rotterdam'. Ingeslagen op de binnenzijde van de rand Amsterdams stadskeur met Z, Gekroonde V in schild, onduidelijk klein merk, onleesbaar merk (meesterteken)ZII in gearceerd veld

Identificatie
Titel
Tabaksdoos met gegraveerd gezicht op Enkhuizen
Objectnummer
008503
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • tabaksdoos
  Kleine dozen om rook- of pruimtabak in mee te nemen, met name doosjes met losse sluitende deksels. Gebruik 'snuifdozen' voor gelijksoortige dozen met een scharnierend deksel in plaats van een los sluitend deksel. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2089
Over
Trefwoorden
 • oorlogsvaartuig
  Een oorlogsschip, ook oorlogsbodem, wordt gebruikt voor de oorlogsvoering te water. (Wikipedia)
 • haringbuis
  Vissersvaartuig en koopvaardijschip. De grotere buis is waarschijnlijk in de 14e eeuw ontstaan toen het haringkaken op zee werd toegepast en een groter laadvermogen nodig bleek. Te Enkhuizen liep de eerste grote buis van stapel in 1416. De haringbuis was midden 16e eeuw een zwaar gebouwd kielschip met gebogen steile voorsteven, platte spiegel en overhangend hek met plat hakkebord. In de 17e eeuw werd de platte spiegel vervangen door een rondgebouwd achterschip en het platte hek door een staatsie. De laatste haringbuis verdween uit de vaart in 1886. (aatned.nl)
 • baggervaartuig
  Schepen die zijn voorzien zijn van machines om waterwegen, vooral havens en kanalen, uit te diepen, schoon te maken en te verbeteren. (aatned.nl)
Werk
Breedte
14.5 cm
Hoogte
2.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Techniek
 • gegranuleerd (metaalversiering)
  Techniek van het decoreren van sieraden waarbij minutieuze korreltjes goud of zilver worden aangebracht op een voorwerp van hetzelfde metaal. Vroeger werd dit gedaan zonder het gebruik van een soldeermiddel, tegenwoordig wordt dit mét een soldeermiddel gedaan. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 20 juni 1967
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae

Trefwoorden