Datering
Vervaardiger Jacob Kuiper

Keure tegens den uytvoer van puyn

Schout, burgemeesters en schepenen van de stad Enkhuizen maken bekend dat schepen geen puin vanuit de stad naar andere plaatsen mogen brengen; het puin moet ten goede komen aan de geleden schade aan de zeeweringen van de stad die bij de laatste overstroming zijn beschadigd.

Uitgebreide beschrijving

Schout, burgemeesters en schepenen van de stad Enkhuizen maken bekend dat schepen geen puin vanuit de stad naar andere plaatsen mogen brengen; het puin moet ten goede komen aan de geleden schade aan de zeeweringen van de stad die bij de laatste overstroming zijn beschadigd. Boven de tekst een afbeelding: een staande vrouw houdt het wapen van Enkhuizen op, zij is geplaatst binnen een lauwerkrans waarbij aan de bovenkant twee handen in elkaar grijpen. Gedateerd: 18 maart 1718.; Imp.: m.o.: t' Enchuisen, gedrukt by Jacob Kuiper, 1718.

Identificatie
Titel
Keure tegens den uytvoer van puyn
Objectnummer
B001296
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-3779
Over
Trefwoorden
 • gemeentebestuur
  College dat krachtens opgedragen bevoegdheid de aangelegenheden van een gemeente regelt en leidt: plaatselijk bestuur bestaande uit gemeenteraad, burgemeester en wethouders.
 • scheepvaart
  Het te water vervoeren naar een andere plaats met behulp van een vaartuig. (AAT-Ned)
 • regelgeving
  Regelgeving bevat directieve kaders, voor het correct implementeren of toepassen van wetgeving. In regelgeving stelt een regelgever uitvoeringskaders aan anderen. Regelgeving is bedoeld om: de strekking van wetgeving nader toe te spitsen op een specifieke bedrijfstak of samenlevingsaspect de wijze waarop wetgeving geïmplementeerd wordt -tijdelijk- bij te sturen.
Werk
Breedte
33.0 cm
Hoogte
41.8 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Jacob Kuiper (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • houtsnede (drukprocédé)
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
tekenaar

Jacob Kuiper

Oudkarspel (Langedijk), 3 december 1895 – Bussum, 9 november 1983
Lees meer
RKD

Trefwoorden