Datering
Maker Onbekend

Gietijzeren reliëf met allegorische weergave van de koophandel en de scheepvaart.

Relief. Gietijzer. Voorstelling van de koophandel (Mercurius) en de scheepvaart (schip).
Het ornament is afkomstig uit een smederij aan de Foarwei in Kollumerzwaag. Deze smederij bestond al sinds ca. 1800. Vanaf ca. 1880 tot 1900 werkte er een "Eise smid" waarna de zaak overging op D. Geertsma uit Nes (Dongeradeel) tot zijn overlijden in 1942. Vanaf 1943 huurden de broers Ype en Meindert Visser, eveneens uit Nes, de smederij. Bij het schoonmaken van de smederij werd het ornament gevonden onder lagen stof en roet. In 1950 werd de smederij verplaatst naar een nieuw gebouw. In 1957 wordt de smederij met woonhuis verkocht wegens "vertrek" van de broers Visser. Zij hadden de smederij toen in eigendom. De familie Visser emigreerde in 1956 naar Canada.
Literatuur: - Friesch Dagblad (vermoedelijk juli 1990), aanwezig in documentatieverzameling. - Leeuwarder Courant 10 juli 1957

Identificatie
Titel
Gietijzeren reliëf met allegorische weergave van de koophandel en de scheepvaart.
Objectnummer
FSM-2010-054
Objecttype
  • Reliëfs
    Gebeeldhouwde voorstelling die zich verheft uit een vlakke achtergrond en niet rondom is uitgehouwen zoals een beeld.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000021891
Over
Onderwerpen
  • Mercurius
  • Economie
  • Scheepvaart
    Het te water vervoeren naar een andere plaats met behulp van een vaartuig. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
18.2 cm
Hoogte
13.2 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Gietijzer
    Gietijzer is hard, bros en niet smeedbaar ijzer, verkregen door ruwijzer in een koepeloven te smelten. Soms wordt er kalksteen aan toegevoegd, waardoor het ijzer wordt gezuiverd van zwavel, fosfor e.d.. Het wordt sedert de vijftiende eeuw toegepast. Het gietijzer kreeg vooral in de negentiende eeuw ruime toepassing voor talrijke onderdelen in de bouw, zoals ankerrozetten, goten, kaponderdelen en kolommen, maar ook voor bruggen, grafmonumenten, plantenkassen en zelfs hele gebouwen, zoals het Paleis voor Volksvlijt te Amsterdam (1861). Elementen voor vuurtorens werden eveneens van gietijzer gemaakt en op de bouwplaats gemonteerd. De laatste ijzergieterij van belang in Nederland werd in 1983 gesloten. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA