Datering
Maker Fa. A. Hoogeveen

Bronzen reliëf met alfbeelding van twee smeden.

Relief. gegoten brons. Voorstelling van de twee smeden naast een aambeeld. Aan de achterzijde is een stukje brons bevestigd zodat het reliëf rechtop kan staan. In de achterzijde is een klein deel glad geschuurd waarop de tekst 'FA. A. HOOGEVEEN / SNEEK'.
Het ornament is vermoedelijk vervaardigd in de eigen gieterij van de Fa. A. Hoogeveen. Het bedrijf werd in 1907 opgericht als koperslagerij en -gieterij 'Van Dijk en Hoogeveen'. Latere namen waren Fa. A. Hoogeveen, Hoogeveens Appendage-fabriek en tenslotte Hovap. In 2011 is de fabriek te Sneek gesloten. Aanvankelijk werd er vooral koper voor de zuivelindustrie gemaakt. In de jaren vijftig verschoof de nadruk naar roestvast (of roestvrij) staal.
Literatuur: - Leeuwarder Courant 30-12-1998 - Sneker Nieuwsblad 28-07-2011

Identificatie
Titel
Bronzen reliëf met alfbeelding van twee smeden.
Objectnummer
FSM-2011-133
Objecttype
 • Reliëfs
  Gebeeldhouwde voorstelling die zich verheft uit een vlakke achtergrond en niet rondom is uitgehouwen zoals een beeld.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000022044
Over
Onderwerpen
 • Smederijen
  Werkplaatsen van een smid, dat is een ijzersmid die van ijzer werktuigen of andere voorwerpen maakt. (AAT)Workshops of a blacksmith, who is an ironsmith who makes iron into tools or other objects. (AAT)
 • Machinefabrieken
 • Gieterijen
  Gebouwen of installaties waar metaal of glas in vormen wordt gegoten. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
15.5 cm
Hoogte
14.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Fa. A. Hoogeveen
Datering
Materiaal
 • Gietijzer
  Gietijzer is hard, bros en niet smeedbaar ijzer, verkregen door ruwijzer in een koepeloven te smelten. Soms wordt er kalksteen aan toegevoegd, waardoor het ijzer wordt gezuiverd van zwavel, fosfor e.d.. Het wordt sedert de vijftiende eeuw toegepast. Het gietijzer kreeg vooral in de negentiende eeuw ruime toepassing voor talrijke onderdelen in de bouw, zoals ankerrozetten, goten, kaponderdelen en kolommen, maar ook voor bruggen, grafmonumenten, plantenkassen en zelfs hele gebouwen, zoals het Paleis voor Volksvlijt te Amsterdam (1861). Elementen voor vuurtorens werden eveneens van gietijzer gemaakt en op de bouwplaats gemonteerd. De laatste ijzergieterij van belang in Nederland werd in 1983 gesloten. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden