Datering
Maker H. Blom

Reliëf in hout en metaal met voorstelling van een driemaster.

Reliëf in hout en metaal. Paneel met daarop geschilderd een driemaster. De zeilen zeil gebold op het paneel geplakt.
H. Blom was meubelmaker. Zijn zaak, genaamd 'Eigen Haard', was gevestigd aan de Gedempte Pol 33 te Sneek. Hij stond in 1938 mede aan de wieg van het Fries Scheepvaart Museum. Onder zijn leiding maakten jeugdige werklozen toen vitrines en het hield toezicht. Uit erkentelijkheid ontving hij van het museumbestuur bij de opening van het museum op 24 juli 1939 een sigarettendoos met inscriptie (inv.nr. 1984-153).
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1984, p. 22 - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1989, p. 34

Identificatie
Titel
Reliëf in hout en metaal met voorstelling van een driemaster.
Objectnummer
FSM-1984-146
Objecttype
  • Reliëfs
    Gebeeldhouwde voorstelling die zich verheft uit een vlakke achtergrond en niet rondom is uitgehouwen zoals een beeld.
  • Houtsnijwerk
    Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000003508
Over
Onderwerpen
  • Driemasters
    Zeilschip met drie masten.
  • Zeilvaart
    In het algemeen het varen met zeilschepen.
Werk
Breedte
97.0 cm
Hoogte
85.5 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. H. Blom
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden