Datering
Vervaardiger J. Stigman

Reglement en ordonnantie Voor de Binne Veerschippers

De stadsbesturen stelden voor de beurtveren voorschriften op, die zij in ordonnanties bekend maakten. Het ging om regels voor vertrektijden, tarieven, taken van schuitenvoerders, hun personeel en hun gedrag. De ordonnanties werden regelmatig opnieuw uitgevaardigd, bijvoorbeeld omdat de tarieven wijzigden.

Uitgebreide beschrijving

Voor de Binnen Veerschippers, vaarende tusschen de Steeden Amsterdam, Muyden ¦ en Naarden, omtrent de Vragtloonen ... Aldus gedaan en gearresteerd door Commissarissen van het Zandpad en trekvaart, tusschen voorschreeve Steeden, ¦ binnen Weesp den 5de July 1796.; Plakkaat waarop de vrachtlonen staan aangegeven voor het vervoer op de trekvaart.; Boven de ordonnantie staat VRYHEID. GELYKHEID. BROEDERSCHAP vermeld.

Identificatie
Titel
Reglement en ordonnantie Voor de Binne Veerschippers
Objectnummer
022284
Objectcategorie
Grafiek
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-5747
Over
Trefwoorden
 • regelgeving
  Regelgeving bevat directieve kaders, voor het correct implementeren of toepassen van wetgeving. In regelgeving stelt een regelgever uitvoeringskaders aan anderen. Regelgeving is bedoeld om: de strekking van wetgeving nader toe te spitsen op een specifieke bedrijfstak of samenlevingsaspect de wijze waarop wetgeving geïmplementeerd wordt -tijdelijk- bij te sturen.
 • beurtveer
  De hoeveelheid vracht en inventaris die een schip aan boord kan nemen tot het op zijn geladen lastlijn ligt.
Werk
Breedte
43.5 cm
Hoogte
57.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. J. Stigman (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
Techniek
 • boekdruk
  Wordt gebruikt voor het procédé van reliëfdruk in de context van het drukken van boeken en andere teksten. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
vondst 14 februari 1997
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Amsterdam
 • Muiden
 • Naarden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden