Datering
Vervaardiger R. Callenbach Klenck

Waarschouwinge

Pamflet. Bekendmaking dat de burgemeesters en bestuurders van Enkhuizen besloten hebben havengeld te heffen als men meer dan twee uur in de haven ligt. Veel schepen blijken namelijk nadat zij door de bruggen gegaan zijn nog enige tijd in de haven te blijven liggen en nemen zo de plaatsen in van de binnenkomende schepen.

Uitgebreide beschrijving

Pamflet. Bekendmaking dat de burgemeesters en bestuurders van Enkhuizen besloten hebben havengeld te heffen als men meer dan twee uur in de haven ligt. Veel schepen blijken namelijk nadat zij door de bruggen gegaan zijn nog enige tijd in de haven te blijven liggen en nemen zo de plaatsen in van de binnenkomende schepen. Boven de tekst een staande vrouw die het wapen van Enkhuizen ophoudt, in een cirkelvormige lauwerkrans waarbij bovenaan twee handen in elkaar grijpen.; Gedateerd: 20 juni 1791; Imp.: m.o.: Te ENKHUIZEN, Gedrukt by R. CALLENBACH KLENCK, Boekverkooper.

Identificatie
Titel
Waarschouwinge
Objectnummer
B001309
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • pamflet
  Wordt gebruikt voor volledige, niet-periodieke gedrukte geschriften met meestal minder dan 80 pagina's en vaak met een papieren kaft. Soms zijn het korte verhandelingen over actuele thema's of onderwerpen. Voor kleinere gedrukte geschriften bestaand uit één gevouwen en niet ingenaaide of gebonden blad wordt 'vouwbladen' gebruikt. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12480
Over
Trefwoorden
 • gemeentebestuur
  College dat krachtens opgedragen bevoegdheid de aangelegenheden van een gemeente regelt en leidt: plaatselijk bestuur bestaande uit gemeenteraad, burgemeester en wethouders.
 • gemeentewapen
  Een stadswapen is een wapen dat geen officiële status (meer) heeft, maar wel door dorpsraden, stadsdeelraden en dergelijke en, na toestemming van de gemeente waaronder de betreffende plaats valt, door bijvoorbeeld plaatselijke verenigingen gebruikt mag worden. (Wikipedia)
 • regelgeving
  Regelgeving bevat directieve kaders, voor het correct implementeren of toepassen van wetgeving. In regelgeving stelt een regelgever uitvoeringskaders aan anderen. Regelgeving is bedoeld om: de strekking van wetgeving nader toe te spitsen op een specifieke bedrijfstak of samenlevingsaspect de wijze waarop wetgeving geïmplementeerd wordt -tijdelijk- bij te sturen.
Werk
Breedte
33.1 cm
Hoogte
41.8 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. R. Callenbach Klenck (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • houtsnede (drukprocédé)
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden