Datering
Vervaardiger Bernard Picart

Het doorbreken van de St. Anthonis Dijk buiten Amsterdam op den 5e maart 1651

Op 5 maart 1651 brak de St. Anthonisdijk bij Houtewael, vlakbij Diemen. Een groot deel van Amstelland kwam onder water te staan. Veel kunstenaars hebben deze doorbraak verbeeld. De goede bereikbaarheid vanuit Amsterdam zal daar zeker een rol bij hebben gespeeld. De kunstenaar is zelf vermoedelijk ook ter plekke geweest om de ramp in ogenschouw te nemen. Er waren meer ramptoeristen op de been, zo is te zien op de gravure.

Uitgebreide beschrijving

Tafereel van een dijkdoorbraak onder een donkere lucht. Het water stort zich naar voren in de voorstelling, waarbij rechts voor en in het midden van de voorstelling mensen te zien zijn op de restanten van de dijk. Rechtsvoor zijn het vier mannen, waarvan één te paard en één de handen ten hemel reikend. In het midden van de voorstelling staan meer mensen op de dijk. Enkele heffen de handen ten hemel, de meeste rennen weg van de dijk in de richting van enkele boerderijen links op de achtergrond. Rechts op de achtergrond zijn enkele torens en de masten van afgemeerde schepen voorgesteld, waarmee Amsterdam is weergegeven.; Gravure naar het schilderij van W. Schellinckx in het bezit van het Amsterdams Historisch Museum. Pieter Nolpe heeft een soortgelijke gravure gemaakt (zie ZZM 22082).

Identificatie
Titel
Het doorbreken van de St. Anthonis Dijk buiten Amsterdam op den 5e maart 1651
Objectnummer
021808
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12379
Over
Trefwoorden
 • watersnood
  Een overstroming is een gebeurtenis waarbij een aanzienlijke hoeveelheid water uit een zee, rivier of meer plaatsen bereikt die normaal gesproken niet onder water staan. Indien dit ernstige vormen aanneemt, spreekt men door de verwoestende uitwerking ook wel van watersnood of ramp. Land dat door een overstroming definitief verloren gaat, noemt men wel verdronken land.
Werk
Breedte
35.3 cm
Hoogte
27.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Bernard Picart (vervaardiger)
 2. Willem Schellinks (kunstschilder)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 26 november 1991
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
graveur (prentmaker), etser, miniatuurschilder

Bernard Picart

Parijs, 11 juni 1673 – Amsterdam, 8 mei 1733
Lees meer
RKD

Trefwoorden