Datering
Vervaardiger Romein de Hooghe

Aus Bruch der Damme, den 4.5 nov. 1675

Een zware storm teisterde in de nacht van 4 op 5 november 1675 de kusten van Holland. Tussen Texel en Den Helder liep de zee zeer hoog op waarbij een gedeelte van Huisduinen werd weggeslagen. Het land tussen de Zijpe­polder en Wieringen, wat onbedijkt was, werd overspoeld. De Medemblikkerdijk kon door de dijkwerkers met grote inspanning worden ver­dedigd, maar bij Hoorn brak de dijk tussen Scharwoude en Oudendijk door waardoor het water over de Zomerdijk sloeg en tot aan Medemblik het land onder water zette. Het gebied leek op een volle zee. Bij Muiderberg, waar de Fransen de grond sterk hadden omgewroet om militaire werken aan te leggen, brak de zeedijk op verschei­dene plaatsen door. Tussen Amsterdam en Haarlem bezweek de Spaarndammerdijk ondanks alle moeite die men zich had getroost om de dijk te verdedigen.

Gravures (4) op een vel die de watersnoodramp laten zien in 1675: 1. Durchbruch des Dammes auff Dem Helder in Hollandt; 2. Durchbruch des Dammes bei der Stadt Hoorn; 3. Durchbruch des Dammes zwischen Amsterdam u. Haerlem; 4. Beider seids Durchgebrochenen Damen bei Muyderberg

Identificatie
Titel
Aus Bruch der Damme, den 4.5 nov. 1675
Objectnummer
021485
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1143
Over
Trefwoorden
 • watersnood
  Een overstroming is een gebeurtenis waarbij een aanzienlijke hoeveelheid water uit een zee, rivier of meer plaatsen bereikt die normaal gesproken niet onder water staan. Indien dit ernstige vormen aanneemt, spreekt men door de verwoestende uitwerking ook wel van watersnood of ramp. Land dat door een overstroming definitief verloren gaat, noemt men wel verdronken land.
Werk
Breedte
29.0 cm
Hoogte
18.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Romein de Hooghe (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Den Helder
 • Hoorn NH
 • Muiderberg
 • Spaarndam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
etser, graveur (prentmaker), kunsthandelaar

Romeyn de Hooghe

Amsterdam, – Haarlem,
Lees meer
RKD

Trefwoorden