Datering
Vervaardiger Romein de Hooghe

Ellenden klacht Van het Bedroefde Nederlandt

Dit pamflet uit 1675 verbeeldt de rampen die de Republiek in de jaren '70 van de 17de eeuw teisterden. De twee bovenste en onderste afbeeldingen verhalen van de stormvloedramp van 4 en 5 november 1675. Vooral Noord-Holland had hier zwaar onder te lijden.

Uitgebreide beschrijving

Op dit pamflet uit 1675 zijn de rampen afgebeeld die de Republiek in de jaren zeventig van de 17de eeuw teisterden. De vijf afbeeldingen in het middengedeelte tonen in hoofdzaak oorlogstaferelen uit het rampjaar 1672, toen de Fransen het land binnenvielen. Op de grote middelste prent is links van de Hollandse maagd de verwoeste Dom van Utrecht te zien. een orkaan had op 1 augustus 1674 in de Domstad huisgehouden. Dit leed is ook te zien op de kleinere afbeelding rechts onder de titel: Dwarrelstorm int jaer 1674. De twee bovenste en onderste afbeeldingen verhalen van de stormvloedramp van 4 en 5 november 1675, die vooral Noord-Holland teisterde. Linksboven is de Doorbraak op den Helder te zien, waarbij een gedeelte van Huisduinen (het dorpje rechts) werd weggeslagen. Op zee verkeren schepen in nood. Op de voorgrond vaart een schuit die vee in veiligheid brengt.; De afbeelding rechtsboven is getiteld "het doorbreeken by de stat Hoorn". Tussen het Zwarte Kerkje bij Scharwoude en de stad Hoorn sloeg het water over de Zomerdijk, waardoor heel West-Friesland tot aan Medemblik overstroomde. Op de afbeelding is te zien dat schepen op de kust lopen en mensen door de stroming worden meegesleurd. Op de achtergrond is het Zwarte Kerkje afgebeeld. Linksonder: de "Doorgebroken dijk tussen Amsterdam en Haerlem". het is een dramatisch tafereel met druk gebarende mensen op de doorgebroken Spaarndammerdijk. Uiterst rechts staat het Huis ter Hart tussen Haarlem en Amsterdam. De afbeelding rechtsonder draagt de titel "De dyken weedersyts Muyderbergh doorgebroken". Deze dijk was ernstig verzwakt door de aanleg van militaire werken door de Fransen. Links is nog net de kerk van Naarden te zien. De vestingwallen en de poorten moesten het ontgelden tijdens de storm.

Identificatie
Titel
Ellenden klacht Van het Bedroefde Nederlandt
Objectnummer
022173
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-9745
Over
Trefwoorden
 • pamflet
  Wordt gebruikt voor volledige, niet-periodieke gedrukte geschriften met meestal minder dan 80 pagina's en vaak met een papieren kaft. Soms zijn het korte verhandelingen over actuele thema's of onderwerpen. Voor kleinere gedrukte geschriften bestaand uit één gevouwen en niet ingenaaide of gebonden blad wordt 'vouwbladen' gebruikt. (AAT-Ned)
 • watersnood
  Een overstroming is een gebeurtenis waarbij een aanzienlijke hoeveelheid water uit een zee, rivier of meer plaatsen bereikt die normaal gesproken niet onder water staan. Indien dit ernstige vormen aanneemt, spreekt men door de verwoestende uitwerking ook wel van watersnood of ramp. Land dat door een overstroming definitief verloren gaat, noemt men wel verdronken land.
Werk
Breedte
34.5 cm
Hoogte
54.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Romein de Hooghe (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 16 juni 1995
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Den Helder
 • Hoorn NH
 • Muiderberg
 • Spaarndam
etser, graveur (prentmaker), kunsthandelaar

Romeyn de Hooghe

Amsterdam, – Haarlem,

Lees meer
RKD

Trefwoorden