Datering
Vervaardiger Simon Fokke

Gezicht van de dykbreuk aan den douk op Texel in de overstrooming den 15 den novemb. 1775.

Dijkbreuk op het eiland Texel tijdens de storm van november 1775.

Tafereel van een zware storm met schepen in nood op zee; rechts een stuk land met een woning binnen een dijk. Talrijke mensen staan op de dijk en proberen deze te beschermen met zeilen. Ook aan de binnenzijde van de dijk wordt alles in het werk gesteld om de dijk voor breuk te behoeden. Schapen vluchten in paniek.

Identificatie
Titel
Gezicht van de dykbreuk aan den douk op Texel in de overstrooming den 15 den novemb. 1775.
Objectnummer
001256
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14077
Over
Trefwoorden
 • watersnood
  Een overstroming is een gebeurtenis waarbij een aanzienlijke hoeveelheid water uit een zee, rivier of meer plaatsen bereikt die normaal gesproken niet onder water staan. Indien dit ernstige vormen aanneemt, spreekt men door de verwoestende uitwerking ook wel van watersnood of ramp. Land dat door een overstroming definitief verloren gaat, noemt men wel verdronken land.
Werk
Breedte
28 cm
Hoogte
18 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Simon Fokke (vervaardiger)
 2. Hendrik Kobell (tekenaar)
 3. Wed. Loveringh & Allart (uitgever)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • gegraveerd (drukprocédé)
  Het maken van een inkassing. (Haslinghuis)In een ingekrast oppervlak van een voorwerp zijn lijnen ingekrast of gekerfd. (Conservation Dictionary)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 29 december 1947
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Texel
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
prentkunstenaar, graveur (prentmaker), etser

Simon Fokke

Amsterdam, 1 september 1712 – 10 april 1784
Lees meer
RKD

Trefwoorden