Datering
Vervaardiger Willem van Senus

Het doorbreken des dijks van de Wijde Wormer, in den morgen van 6 februari 1825 van Purmerland te zien

In de winter van 1825 teisterde een zware storm de kusten van de Zuiderzee. Op veel plaatsen in Noord-Holland, Overijssel en Friesland braken de dijken door. Het land kwam onder water te staan. Net als in vroegere eeuwen legden kunstenaars in soms fantasierijke voorstellingen de ramp vast.

Gezicht op een dijkbreuk van de Wijde Wormer. Links is een boerderij met hooiberg te zien. Boeren brengen een koe in veiligheid. Huisraad wordt door de stroom meegevoerd. Op de achtergrond het profiel van een dorp met kerktoren.

Identificatie
Titel
Het doorbreken des dijks van de Wijde Wormer, in den morgen van 6 februari 1825 van Purmerland te zien
Objectnummer
009063
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16680
Over
Trefwoorden
 • watersnood
  Een overstroming is een gebeurtenis waarbij een aanzienlijke hoeveelheid water uit een zee, rivier of meer plaatsen bereikt die normaal gesproken niet onder water staan. Indien dit ernstige vormen aanneemt, spreekt men door de verwoestende uitwerking ook wel van watersnood of ramp. Land dat door een overstroming definitief verloren gaat, noemt men wel verdronken land.
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Willem van Senus (vervaardiger)
 2. H.P. Oosterhuis (tekenaar)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • gegraveerd (drukprocédé)
  Het maken van een inkassing. (Haslinghuis)In een ingekrast oppervlak van een voorwerp zijn lijnen ingekrast of gekerfd. (Conservation Dictionary)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 20 april 1971
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Wormer
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
etser, graveur (prentmaker), reproductiegraficus

Willem van Senus

Utrecht, – Aalsmeer, 15 januari 1851
Lees meer
RKD

Trefwoorden