Datering
Vervaardiger Hendrik Kobell

Gezicht van de dykbreuk aan den douk op Texel in de overstrooming den 15den novemb. 1775

Dijkbreuk aan de douk op Texel in de overstroming op 15 november 1775

Uitgebreide beschrijving

Links open water, waar bij een ruwe zee een schip op de voorgrond in moeilijkheden verkeerd. Op de achtergrond nog enkele schepen. Rechts deels overstroomd land met op de voorgrond een dijk waarop mensen zich verzameld hebben. De dijk loopt in een bocht naar rechts naar een boerderij. Bij de boerderij staan veel mensen op de dijk en is een schip op de dijk gelopen.; Titel: m.o. in de marge.; Imp.: in de marge: l.o.: H. Kobell, ad viv. del.; m.o.: De Wed. Loveringh en Allart, Excud.; r.o.: S. Fokke, Sculp.; r.o.: Proefdruk. Papier vergeeld langs de randen

Identificatie
Titel
Gezicht van de dykbreuk aan den douk op Texel in de overstrooming den 15den novemb. 1775
Objectnummer
B001328
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1328
Over
Trefwoorden
 • watersnood
  Een overstroming is een gebeurtenis waarbij een aanzienlijke hoeveelheid water uit een zee, rivier of meer plaatsen bereikt die normaal gesproken niet onder water staan. Indien dit ernstige vormen aanneemt, spreekt men door de verwoestende uitwerking ook wel van watersnood of ramp. Land dat door een overstroming definitief verloren gaat, noemt men wel verdronken land.
Werk
Breedte
28.4 cm
Hoogte
17.7 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Hendrik Kobell (vervaardiger)
 2. Simon Fokke
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • etsen (drukprocédé)
  Etsen is het behandelen van metalen en glas met corrosieve chemicaliën (gewoonlijk zuren) om een mat of gekleurd oppervlak te verkrijgen, voor versiering of voor analytische doeleinden (bij metallografie). (Conservation Dictionary)
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Texel
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
schilder, tekenaar, pentekenaar, aquarellist

Hendrik Kobell

Rotterdam, 13 september 1751 – 3 augustus 1779
Lees meer
RKD

Trefwoorden