Datering
Vervaardiger Hendrik Kobell

Gezicht van den storm en hoogen vloed, voor Elburg, den 21STEN novemb. 1776.

Een impressie van de stormvloed bij Elburg op de 21ste november 1776.

Afbeelding van een woeste zee met een schepen in nood. Het stadje Elburg is al deel ondergelopen. In het midden een molen en links de kerk. Uit: Bespiegeling over Neêrlandsch watersnood, tusschen den 14den en 15den Nov. MDCCLXXV / door J.H. Hering

Identificatie
Titel
Gezicht van den storm en hoogen vloed, voor Elburg, den 21STEN novemb. 1776.
Objectnummer
001129
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-4075
Over
Trefwoorden
 • watersnood
  Een overstroming is een gebeurtenis waarbij een aanzienlijke hoeveelheid water uit een zee, rivier of meer plaatsen bereikt die normaal gesproken niet onder water staan. Indien dit ernstige vormen aanneemt, spreekt men door de verwoestende uitwerking ook wel van watersnood of ramp. Land dat door een overstroming definitief verloren gaat, noemt men wel verdronken land.
 • stormweer
  het weer als het stormt (WikiWoordenboek)
Werk
Breedte
31.5 cm
Hoogte
22.2 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Hendrik Kobell (tekenaar)
 2. Noach van der (Jr.) Meer (graveur)
 3. Johannes Allart (uitgever)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • gegraveerd (drukprocédé)
  Het maken van een inkassing. (Haslinghuis)In een ingekrast oppervlak van een voorwerp zijn lijnen ingekrast of gekerfd. (Conservation Dictionary)
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 18 oktober 1948
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Elburg
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
schilder, tekenaar, pentekenaar, aquarellist

Hendrik Kobell

Rotterdam, 13 september 1751 – 3 augustus 1779
Lees meer
RKD

Trefwoorden