Datering
Vervaardiger Jacob Mattheus Hartman

Driemast Hoeker

Links een driemasthoeker in ruwe zee voor de kust van een bergachtig fantasielandschap. Rechts een rond bouwsel op de rotsen. Opschriften/merken: in bladmidden rechts in zwarte inkt: M.Hartman / 1826.; Oude beschrijving: Schipbreuk voor een kust met vuurtoren. Een serie van 12 tekeningen, bestaande uit 2124a t/m l

Identificatie
Titel
Driemast Hoeker
Objectnummer
002124 /k
Objectcategorie
Tekenkunst
Objecttype
 • tekening
  Tweedimensionaal beeldend werk, waarbij de voorstelling, voornamelijk in lijnen, direct op de drager is getekend, met potlood, tekenstift, krijt, houtskool, pen, penseel of ander materiaal. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1549
Over
Trefwoorden
 • hoeker
  Een robuust gladboordig rondspant kielschip met scherpe lijnen in het achterschip. Als vissersschip zo genoemd omdat het met hoekwant viste, waarbij in het laatst van de 18e eeuw ook de naam 'hoekerbuis' opduikt voor een buis met bun zoals de hoekers. Men noemde dat 'kweeën'. De benaming hoeker is zoals gezegd ontleend aan de visserijmethode die werd bedreven: het vissen met haken of houcken. (vaartips.nl)Klein tot middelgroot zeeschip van in de Middeleeuwen tot in de 19de eeuw vooral in de Nederlanden gebruikt voor de visserij en koopvaardij. (MARDOC)
 • driemaster
  Zeilschip met drie masten.
 • stormweer
  het weer als het stormt (WikiWoordenboek)
 • scheepsramp
  Gevallen van zware beschadiging of het vergaan van een boot of schip op zee. (AAT)Gevallen van zware beschadiging of het vergaan van een boot of schip op zee. AAT [bij: schipbreuken]
Werk
Breedte
21.7 cm
Hoogte
15.8 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Jacob Mattheus Hartman (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 23 juni 1950
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
amateur, schilder, tekenaar, miniatuurschilder

Jacob Mattheus Hartman

Den Haag, 23 februari 1796 – 9 december 1851
Lees meer
RKD

Trefwoorden