Datering
Maker Jacob Mattheus Hartman

Driemast Hoeker

Een zeilende driemast Hoeker in volle zee

Een naar rechts zeilende driemast Hoeker in volle zee. Eén van de bemanningsleden klimt in het want. Op het roer scheepssier in de vorm van een kop.; Opschriften/merken: geen.; Oude beschrijving: Copie van G. Groenewgen's gravure serie C, nr. 8 (ZZM 3967). Eén uit een serie van 12 tekeningen: 2124a t/m l

Identificatie
Titel
Driemast Hoeker
Objectnummer
002124 /f
Objectcategorie
Tekenkunst
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Over
Onderwerpen
 • hoeker
  Een robuust gladboordig rondspant kielschip met scherpe lijnen in het achterschip. Als vissersschip zo genoemd omdat het met hoekwant viste, waarbij in het laatst van de 18e eeuw ook de naam 'hoekerbuis' opduikt voor een buis met bun zoals de hoekers. Men noemde dat 'kweeën'. De benaming hoeker is zoals gezegd ontleend aan de visserijmethode die werd bedreven: het vissen met haken of houcken. (vaartips.nl)Klein tot middelgroot zeeschip van in de Middeleeuwen tot in de 19de eeuw vooral in de Nederlanden gebruikt voor de visserij en koopvaardij. (MARDOC)
 • driemaster
  Zeilschip met drie masten.
 • zeegezicht
  Schilderij, schildering of paneel dat de zee, al dan niet gestoffeerd met schepen, tot hoofdonderwerp heeft.
Werk
Breedte
15.2 cm
Hoogte
13.6 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Jacob Mattheus Hartman (vervaardiger)
 2. Gerrit Groenewegen ()
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 23 juni 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
amateur, schilder, tekenaar, miniatuurschilder

Jacob Mattheus Hartman

Den Haag (stad), 23 februari 1796 – 9 december 1851
Lees meer
RKD

Trefwoorden