Datering
Vervaardiger Noach van der (Jr.) Meer

Gezicht Oosthuizen op de dykbreuken by Warder in de overstrooming den 15DEN novemb. 1775

Afbeelding van het overstroomde land bij Oosthuizen. Een zware storm teisterde op 15 november 1775 de kusten van Holland. Deze prent laat de dijkbreuken zien bij het dorp Warder in Noord-Holland gezien vanaf Oosthuizen.

Afbeelding van het overstroomde land bij Oosthuizen. Links het dorp met een aantal mensen die vee en huisraad in veiligheid brengen. Op het overstroomde land enkele schuiten met vee en huisraad. In de verte is de doorgebroken dijk te zien.

Identificatie
Titel
Gezicht Oosthuizen op de dykbreuken by Warder in de overstrooming den 15DEN novemb. 1775
Objectnummer
001246
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6872
Over
Trefwoorden
 • watersnood
  Een overstroming is een gebeurtenis waarbij een aanzienlijke hoeveelheid water uit een zee, rivier of meer plaatsen bereikt die normaal gesproken niet onder water staan. Indien dit ernstige vormen aanneemt, spreekt men door de verwoestende uitwerking ook wel van watersnood of ramp. Land dat door een overstroming definitief verloren gaat, noemt men wel verdronken land.
Werk
Breedte
28.5 cm
Hoogte
18 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Noach van der (Jr.) Meer (vervaardiger)
 2. Wed. Loveringh & Allart (uitgever)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • gegraveerd (drukprocédé)
  Het maken van een inkassing. (Haslinghuis)In een ingekrast oppervlak van een voorwerp zijn lijnen ingekrast of gekerfd. (Conservation Dictionary)
Verwerving en licentie
Verworven
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Oosthuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
prentkunstenaar, reproductiegraveur, kopiist

Noach van der Meer (II)

Leiden, – Amsterdam, 22 februari 1822
Lees meer
RKD

Trefwoorden