Datering
Vervaardiger Arpels & Gabriels & Co.

Overstrooming van Water te Durgerdam en Schellingwoude in Noord Holland, in Feb: 1825

Gezicht op de doorbraak in de dijk bij Durgerdam.

Uitgebreide beschrijving

Gezicht op de doorbraak in de dijk bij Durgerdam. Rechts het overstroomde land met boven het water uitstekende daken van woningen en boerderijen. Paarden en ander vee zwemmen, ook is er een ruiter te paard afgebeeld. Op de voorgrond een roeiboot die probeert aan wal te komen. Op de dijk een groep mensen die vraagt om hulp. Op de achtergrond een kerktoren waarschijnlijk van Durgerdam. Rechts op de achtergrond ook dorpen. De titel van de prent staat middenonder de afbeelding. Onder de titel het impressum te Amsterdam, by Arpels & Gabriels & Co. Rechtsonder Proefdruk.

Identificatie
Titel
Overstrooming van Water te Durgerdam en Schellingwoude in Noord Holland, in Feb: 1825
Objectnummer
022877
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-17045
Over
Trefwoorden
 • watersnood
  Een overstroming is een gebeurtenis waarbij een aanzienlijke hoeveelheid water uit een zee, rivier of meer plaatsen bereikt die normaal gesproken niet onder water staan. Indien dit ernstige vormen aanneemt, spreekt men door de verwoestende uitwerking ook wel van watersnood of ramp. Land dat door een overstroming definitief verloren gaat, noemt men wel verdronken land.
Werk
Breedte
33 cm
Hoogte
25.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Arpels & Gabriels & Co. (uitgever)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
Techniek
 • gegraveerd (drukprocédé)
  Het maken van een inkassing. (Haslinghuis)In een ingekrast oppervlak van een voorwerp zijn lijnen ingekrast of gekerfd. (Conservation Dictionary)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 26 april 2001
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Schellingwoude
 • Durgerdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
uitgeverij

Arpels & Gabriels & Co.

,
Lees meer
RKD

Trefwoorden