Datering
Vervaardiger Arpels & Gabriels & Co.

Het stoppen der doorbraak in den Dijk te Durgerdam, door 4 a 500 Man, in February 1825.

Gezicht op de doorgebroken dijk bij het dorp Durgerdam

Gezicht op de doorgebroken dijk bij het dorp Durgerdam, op de achtergrond. Rechts van de dijk aan de landzijde een grooot aantal mensen met paard en wagens die werken aan het herstel van de dijk. Rechts een zeilschip (boeier). De titel staat middenonder de afbeelding. Onder de afbeelding het impressum te Amsterdam by Arpels & Gabriels & Cº. Rechtsonder Proefdruk.

Identificatie
Titel
Het stoppen der doorbraak in den Dijk te Durgerdam, door 4 a 500 Man, in February 1825.
Objectnummer
022878
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11743
Over
Trefwoorden
 • watersnood
  Een overstroming is een gebeurtenis waarbij een aanzienlijke hoeveelheid water uit een zee, rivier of meer plaatsen bereikt die normaal gesproken niet onder water staan. Indien dit ernstige vormen aanneemt, spreekt men door de verwoestende uitwerking ook wel van watersnood of ramp. Land dat door een overstroming definitief verloren gaat, noemt men wel verdronken land.
 • stads- en dorpsgezicht
  In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.
Werk
Breedte
33 cm
Hoogte
25.6 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Arpels & Gabriels & Co. (uitgever)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
Techniek
 • gegraveerd (drukprocédé)
  Het maken van een inkassing. (Haslinghuis)In een ingekrast oppervlak van een voorwerp zijn lijnen ingekrast of gekerfd. (Conservation Dictionary)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 26 april 2001
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Durgerdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
uitgeverij

Arpels & Gabriels & Co.

,
Lees meer
RKD

Trefwoorden