Datering

Doorbraak der Zeedyk by Harlingen in Febr. 1825

In 1825 overstroomden de landerijen rondom Harlingen. De titel van de prent is enigszins misleidend. Om een doorbraak in een zeedijk kan het hier niet gaan. Aan weerszijden van de doorgebroken dijk staan namelijk bomen. Het gaat dus om een binnendijk.

Gezicht op een doorgebroken binnendijk met een dorp of stad (Harlingen) op de achtergrond. Links op de voorgrond een groepje personen die de doorbraak aanschouwen. IJsschotsen, bomen en verdronken dieren worden meegevoerd met de stroom. Op de watervlakte achter de doorbraak een roeiboot met een aantal mensen.

Identificatie
Titel
Doorbraak der Zeedyk by Harlingen in Febr. 1825
Objectnummer
022174
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • ets
  Wordt gebruikt voor de diepdruktechniek waarbij een ontwerp wordt gemaakt met een zuurbestendige stof die de metalen drukplaat beschermt. De plaat wordt blootgesteld aan zuur, dat in de plaat inbijt, zodat de delen van de metalen plaat die aan het zuur blootstaan, worden geëtst.. Gebruik 'bijten' voor het inwerken zelf (van zuren op een drukplaat ten gevolge van blootstelling). (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-775
Over
Onderwerpen
 • watersnood
  Een overstroming is een gebeurtenis waarbij een aanzienlijke hoeveelheid water uit een zee, rivier of meer plaatsen bereikt die normaal gesproken niet onder water staan. Indien dit ernstige vormen aanneemt, spreekt men door de verwoestende uitwerking ook wel van watersnood of ramp. Land dat door een overstroming definitief verloren gaat, noemt men wel verdronken land.
Werk
Breedte
46.0 cm
Hoogte
33.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
Techniek
 • aquatint
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 16 juni 1995
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Haarlem
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae