Datering
Vervaardiger Hendrik Kobell

Gezicht der overstroominge en dijkbreuk tusschen Vollenhove en Kampen, den 22 november 1776.

Impressie van de dijkbreuk van 22 november 1776 tussen Vollenhove en Kampen. Dijkbreuken hebben in deze novembermaand grote delen van Overijssel onder water gezet.

Aan de rechterkant van de prent is de doorgebroken dijk te zien. Veel mensen op de dijk. Links van de dijk het overstroomde land. Mensen brengen vee in veiligheid. Rechts een paard en wagen met mensen en persoonlijke bezittingen.

Identificatie
Titel
Gezicht der overstroominge en dijkbreuk tusschen Vollenhove en Kampen, den 22 november 1776.
Objectnummer
003816
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-964
Over
Trefwoorden
 • watersnood
  Een overstroming is een gebeurtenis waarbij een aanzienlijke hoeveelheid water uit een zee, rivier of meer plaatsen bereikt die normaal gesproken niet onder water staan. Indien dit ernstige vormen aanneemt, spreekt men door de verwoestende uitwerking ook wel van watersnood of ramp. Land dat door een overstroming definitief verloren gaat, noemt men wel verdronken land.
Werk
Breedte
30.5 cm
Hoogte
21.8 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Hendrik Kobell (vervaardiger)
 2. Noach van der (Jr.) Meer (graveur)
 3. Johannes Allart (uitgever)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • gegraveerd (drukprocédé)
  Het maken van een inkassing. (Haslinghuis)In een ingekrast oppervlak van een voorwerp zijn lijnen ingekrast of gekerfd. (Conservation Dictionary)
Verwerving en licentie
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Vollenhove
 • Kampen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
schilder, tekenaar, pentekenaar, aquarellist

Hendrik Kobell

Rotterdam, 13 september 1751 – 3 augustus 1779
Lees meer
RKD

Trefwoorden