Datering
Maker Pieter Nolpe

De St. Anthoniedijk en de omgeving na den doorbraak 1651

Deze prent verbeeldt de herstelwerkzaamheden aan de St. Anthonisdijk. Op de bovenste afbeelding is geheel rechts een nieuw aangelegde dijk te zien. Op de onderste afbeelding worden schuiten in het stroomgat tot zinken gebracht om de stroming te verminderen. Tussen de paalwerken worden zandzakken en takkenbossen aangebracht.

Gedetailleerde beschrijving

Deze ets behoort bij de ets die Pieter Nolpe maakte van de dijkbreuk bij het dorpje Houtewael naar een schilderij van Willem Schellinks (ZZM 22082).De belettering van beide prenten volgen elkaar namelijk op. Op de eerste prent staan de letters A tot en met C en op deze van D tot en met Z. De legenda verduidelijkt de taferelen.; Op de bovenste afbeelding, bij andere exemplaren is deze onder geplaats (afdruk van twee koperplaten), worden werkzaamheden uitgevoerd bij het dorpje Houtewael dat in het midden van de prent is te zien. Aan de hooibergen is af te leiden dat het om een boerennederzetting gaat. Vlak voor het dorpje is het gat in de dijk geslagen. Kleine schuitjes voeren klei aan om het gat te dichten. Rechts is al een nieuwe dam aangelegd om het buitendijkse land tot polder te maken. De Nieuwe Vaart evenwijdig aan de nieuwe dam, voert naar Amsterdam. Met een driepoot en een heiblok worden paalwerken aangebracht.; Links is de weg van Houtewael naar de Diemermeer met de ondergelopen landerijen te zien. Op de voorgrond dagjesmensen, ramptoeristen avant la lettre. Zelfs de pick-nick-mand ontbreekt niet. De onderste plaat toont de bedrijvigheid bij de breuk in de St. Anthonis- of Diemerdijk. Centraal op de afbeelding staan de herbergen in de bocht van de dijk vlak bij het dorpje Jaap Hannes. Om de stroming bij vloed te verminderen, is een aantal scheepjes bewust in het stroomgat afgezonken. De twee rijen paalwerken zijn aangebracht in het te herstellen dijkvak, waarna er zandzakken en bossen rijshout tussen aangebracht worden.; Opvallend is de heistelling links. Op twee schuiten staat een zespoot waartussen een heiblok met handkracht op en neer wordt bewogen. De schuiten rechts voeren mankracht aan. Geheel rechts is het gat in de Diemermeerdijk afgebeeld. door het gat kwam het net drooggelgede Diemermeer onder water te staan. Aan de horizon zijn de dorpen Diemen, Muiden, Weesp, Durgerdam en Ransdorp te zien.; In de legenda rechts het signatuur van Colin: I. Colin Inv.; Aan de onderzijde van de bovenste plaat in het midden de signaturen: P. Nolpe Fecit en I. Esselens Inv.

Identificatie
Titel
De St. Anthoniedijk en de omgeving na den doorbraak 1651
Objectnummer
022171
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
  • ets
    Wordt gebruikt voor de diepdruktechniek waarbij een ontwerp wordt gemaakt met een zuurbestendige stof die de metalen drukplaat beschermt. De plaat wordt blootgesteld aan zuur, dat in de plaat inbijt, zodat de delen van de metalen plaat die aan het zuur blootstaan, worden geëtst.. Gebruik 'bijten' voor het inwerken zelf (van zuren op een drukplaat ten gevolge van blootstelling). (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2768
Over
Onderwerpen
  • Watersnood
    Een overstroming is een gebeurtenis waarbij een aanzienlijke hoeveelheid water uit een zee, rivier of meer plaatsen bereikt die normaal gesproken niet onder water staan. Indien dit ernstige vormen aanneemt, spreekt men door de verwoestende uitwerking ook wel van watersnood of ramp. Land dat door een overstroming definitief verloren gaat, noemt men wel verdronken land.
  • Landschap (voorstelling)
    Schilderij dat een landschap tot onderwerp heeft. In een landschap dat het hele beeld lijkt te beheersen, kan in de verte een minutieuze religieuze scène zijn geschilderd. Een bekend voorbeeld hiervan is De Vlucht naar Egypte. De titel van het doek heeft dan betrekking op dit onderwerp.
Werk
Breedte
51.0 cm
Hoogte
39.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Pieter Nolpe (vervaardiger)
  2. J. Colin ()
  3. Jacob Esselens ()
Datering
Materiaal
  • papier
    Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)
Techniek
  • Etsen (drukprocédé)
    Etsen is het behandelen van metalen en glas met corrosieve chemicaliën (gewoonlijk zuren) om een mat of gekleurd oppervlak te verkrijgen, voor versiering of voor analytische doeleinden (bij metallografie). (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 16 juni 1995
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Amsterdam
  • Haarlem
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , d/Arch

, –

Trefwoorden