Datering
Maker K. Peereboom

Lepelrek met lepels

Lepelrek met lepels

Houten lepelrek met 6 verzilverde lepels. Rechthoekig versierd met houtsnijwerk, voorstellende een zeilschip, 2 papagaaien en een uil. Lepeltjes afkomstig uit Volendam, Oudenbosch,Makkum, Giethoorn, Vaals en Elburg.

Identificatie
Titel
Lepelrek met lepels
Objectnummer
026266
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • lepel
  Keukengerei voor het bereiden, opdienen of nuttigen van voedsel; bestaat uit een komvormige schep aan een steel. (AAT-Ned)
 • lepelrek
  Houders op een voet, met in het midden een kolom, waaraan lepels kunnen worden opgehangen. Gebruik 'lepelvaasjes' voor kleine vazen met een geschulpte rand waarin lepels worden bewaard. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-88757
Werk
Breedte
14 cm
Hoogte
40 cm
Lengte
12 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. K. Peereboom (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Techniek
 • Houtsnijwerk
  Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
 • Geëmailleerd
  Het aanbrengen van een glasachtige glazuurlaag op metaal of aardewerk, waarna het in een pottenbakkersoven of smeltoven wordt samengesmolten tot een glad, hard oppervlak. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 29 januari 2013
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Hoorn NH
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen